Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορίαμβος και το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας διοργανώνουν εκδήλωση αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γιάννη Προκόβα, το Σάββατο 17/12 στις 7.00 μμ στον Πολυχώρο Πολιτισμού Χορίαμβο (Γαληνού 5 & Φαρμακίδου, Λάρισα), με σύντομες ομιλίες και προβολή ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Θα μιλήσουν οι: 

-         Γιώργος Σαράτσης,  γυμναστής, συγγραφέας                            

-         Απόστολος Βάλλας, εκδότης 

Τη συζήτηση συντονίζει ο Κώστας Σαχινίδης, δρ Κοινωνιολογίας.  

Επίσης, με την ευγενική παραχώρηση του υλικού από το Αρχείο της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ του Γιάννη Προκόβα: «Η Κοιλάδα των Τεμπών» και «Το κρυφτό στην Ελασσόνα».

Η είσοδος είναι δωρεάν.

 

Ποιος είναι ο Γιάννης Προκόβας:

Ο Γιάννης Προκόβας κατάγεται από τους Γόνους και το Λιβάδι Ολύμπου. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στην Ελασσόνα και αργότερα μετεγκαταστάθηκε στη Λάρισα και στην Αθήνα, όπου έκανε σπουδές στην Υποκριτική και στον Κινηματογράφο. Αρχικά, έπαιζε σε μικρούς ρόλους στο θέατρο, αλλά τελικά τον προσέλκυσε η σκηνοθεσία, το σενάριο και το ντοκιμαντέρ.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ με παραγωγή πολλών ταινιών μεγάλου και μεσαίου μήκους, οι οποίες προβλήθηκαν, πολλές φορές, στην ελληνική Τηλεόραση. Μάλιστα, ταινίες του βραβεύθηκαν σε Φεστιβάλ της Ρωσίας.

Ορισμένα από τα πλέον χαρακτηριστικά ντοκιμαντέρ του είναι:  «Σαρακατσάνοι-καλό ξικαλοκαιριό» (1997), «Αμπελάκια - η κοινή συντροφιά» (1980), «Γάμος στο Ντένισκο (Αετομηλίτσα Ιωαννίνων)» (1982), «Το παζάρι της Λάρισας» (1984) κ.ά.

Όλες οι ταινίες του Γιάννη Προκόβα αποτελούν ένα μέρος της τοπικής και της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, επειδή αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα του κάθε τόπου ζωντανή και την διατηρούν στο διάβα του χρόνου, δεδομένου ότι έχουν αποτυπώσει τον παλαιό τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και τον σύγχρονο, ελληνικά τοπία απείρου φυσικού κάλους, ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής κ.λπ.

Γενικότερα, η παράδοση κυριαρχεί σε όλα τα έργα του. Οι πηγές του ήταν οι μνήμες των γεροντότερων, τα δημοτικά τραγούδια, οι χοροί των γάμων και των εορτών κ.ά.

Οι τελευταίες του ταινίες είναι «Το κρυφτό στην Ελασσόνα»(2013) και «Η κοιλάδα των Τεμπών» (2013-2014). Απεβίωσε, πρόωρα, το Νοέμβριο του 2014.

 

«Η κοιλάδα των Τεμπών» (2013-2014)

To ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Γιάννη Προκόβα «Η κοιλάδα των Τεμπών» αναφέρεται στην πολυύμνητη από θεούς και ανθρώπους Κοιλάδα των Τεμπών. Ειδικότερα αναφέρεται στις γεωλογικές μεταβολές που έγιναν μετά από ισχυρούς σεισμούς σε προϊστορικούς χρόνους, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα την διάνοιξη της αχανούς χαράδρας και την βίαιη έξοδο των νερών της τεράστιας λίμνης της Θεσσαλίας που προϋπήρχε.

Επίσης, η ταινία αναφέρεται στις πηγές της περιοχής και στους μύθους για τους αρχαίους θεούς και κυρίως στον Απόλλωνα και την Αφροδίτη.  

Τέλος η ταινία κάνει αναφορές στα γύρω χωριά, όπως στα Αμπελάκια, στην Κρανιά, την Ραψάνη κ.ά. καθώς και στην ιστορία τους που αρχίζει από την Τουρκοκρατία και φθάνει μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ο φακός του Γιάννη Προκόβα εισχώρησε και μέσα στα τούνελ των Τεμπών κατά την διάνοιξή τους.

Το σενάριο είναι του Γιάννη Προκόβα ενώ η μουσική επένδυση είναι διάφορες μελωδίες του Μάνου Χατζηδάκη. Αφηγητής είναι ο Γιώργος Σαράτσης.

 

«Το κρυφτό στην Ελασσόνα» (2002)

Η ταινία αποτελεί μια νοσταλγική επιστροφή στην παλιά μορφή της Ελασσόνας και στον παλιό τρόπο ζωής, κυρίως των παιδικών χρόνων. Μέσα από τα παιδικά παιχνίδια παρουσιάζεται η παλιά αλλά και η σύγχρονη Ελασσόνα με όλα τα αξιοθέατα που διαθέτει η πόλη. 

Επίσης, για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα λαγούμια της Τσαριτσάνης και ο ρόλος τους σε ιστορικούς χρόνους.

Η μουσική επένδυση είναι του Κώστα Καπνίση.

Πρωταγωνιστεί ο Απόστολος Βάλλας.