Το εξ αναβολής λόγω καραντίνας 8ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Θράκα» περί τα τέλη Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, από τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο  3 Οκτωβρίου προσαρμοσμένο στις επιταγές της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Έτσι, αυτή την περίεργη  χρονιά, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μια ζωντανή ποιητικές βραδιές με όλα τα μέτρα ασφαλείας, μεταδόσεις μέσω διαδικτύου Ελλήνων και ξένων ποιητών, διανομή βιβλίων σε μαθητές (που θα παραδοθούν στηνΔιεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), απονομή του βραβείου Μάκη Λαχανά, μια απρόσμενη συνεργασία με το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8», τον απολογισμό του πρώτου κύκλου του Ευρωπαϊκού Project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” και παρουσίαση του δεύτερου κύκλου και των δράσεών του και άλλες εκπλήξεις.

Σκοπός της διοργάνωσης, η εξωστρέφεια και η παρεμβατικότητα της ποίησης και των ποιητών στην κοινωνία, η προώθηση της ελληνικής και ξένης ποίησης, η διαρκής και δημόσια επικοινωνία της ποίησης με το ευρύ κοινό, η ένταξή της στην καθημερινότητά μας. 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

 18:00

*Οι Ποιητές της Λάρισας

(Ανθολογία ποιητών που κατάγονται ή διαμένουν στον ν. Λάρισας) 

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου

12:00 

*Οι Ποιητές της Καρδίτσας

(Ανθολογία ποιητών που κατάγονται ή διαμένουν στον ν. Καρδίτσας) 

Η προγραμματισμένη ζωντανή ποιητική βραδιά στην Καρδίτσα δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των πρόσφατων καταστροφών.

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου

12:00 Η ποίηση στα σχολεία

(Εκατοντάδες βιβλία ποίησης θα μοιραστούν δωρεάν στους μαθητές από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λάρισας όπου θα παραδοθούν τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοΐό)

18:00

*Οι Ποιητές των Τρικάλων 

(Ανθολογία ποιητών που κατάγονται ή διαμένουν στον ν. Τρικάλων) 

21:00 

*Σύγχρονα ελληνικά ποιήματα: Μύθοι και ελπίδες από το σπίτι.

Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Ελπίδας

(Οργάνωση : Ευρωπαϊκό δίκτυο Ποιητών και Φεστιβάλ “Versopolis”)

Πέμπτη 01 Οκτωβρίου

12:00

*Οι Ποιητές του Βόλου 

(Ανθολογία ποιητών που κατάγονται ή διαμένουν στον ν. Μαγνησίας) 

ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

19:00

Κεντρική βραδιά, Λάρισα

Μύλος του Παππά, Θερινό Σινεμά

19:00-20:00 Ποιητικές απαγγελίες Λαρισαίων Ποιητών 

20:00 -20:45 H ποίηση σε καταφύγιο

Απολογισμός του πρώτου κύκλου του Ευρωπαϊκού Project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα”

Παρουσίαση του δεύτερου κύκλου και των δράσεών του

20:45 -21:00  Απονομή Βραβείου Μάκη Λαχανά

Βραβευμένος ποιητής: Κώστας Λάνταβος

21:00-21:30 Βιβλιοπαρουσίαση

Θάνος Γώγος “Ντακάρ”

21:30 -22:15

Ποιητική βραδιά β΄ μέρος. 

Παρασκευή 02 Οκτωβρίου

18:00

 *Ποιητές  των εκδόσεων Θράκα διαβάζουν ποιήματά τους

21:00 : 

*Απαγγελίες ποιημάτων μελών του κύκλου ποιητών

Σάββατο 03 Οκτωβρίου

 12:00 

*“8-Ένα έργο, για ένα ποίημα”

Εικαστικοί του σωματείου εικαστικών “8” εμπνέονται από ένα ποίημα

16:00

*Η Ποίηση στα Βαλκάνια

Ποιητές από χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας διαβάζουν ποίησή τους

20:00:

*Βραβείο Θράκα

Η ποιήτρια Τώνια Τζιρίτα Ζαχαράτου διαβάζει ποιήματα από την βραβευμένη συλλογή της

“Δεύτερη Νεότητα” 

21:00

* “Η ποίηση σε καταφύγιο” 

Οι ποιητές  που έχουν επιλεχθεί για το δεύτερο μέρος του Ευρωπαϊκού project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” μιλούν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν και διαβάζουν ποιήματάτους.

Λήξη Φεστιβάλ

Η επισήμανση «*» αφορά βίντεο ή κείμενα (ανθολογίες-αφιερώματα) που θα αναρτηθούν από την ημέρα και την ώρα που αναγράφεται στο site του 8ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης https://thessalianpoetry.gr , στη σελίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων στο facebook και στο κανάλι της Θράκας στο youtube. 

Στην παρουσίαση του προγράμματος ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, Πάνος Σάπκας, ανέφερε τα εξής: 

Θα μου επιτρέψετε έναν μικρό πρόλογο: 

Όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο που διάγουμε παγκοσμίως και στη χώρα μας βεβαίως, εξαιτίας της πανδημίας του covid 19, ως Αντιδημαρχία Πολιτισμού δεν το βάλαμε κάτω. 

Δεν κατεβάσαμε τα ρολά, όπως ίσως εύκολα και… δικαιολογημένα θα μπορούσαμε να κάνουμε. 

Το διάστημα της καραντίνας. στο πλαίσιο της αποστολής που υπηρετούμε «Πολιτισμός για όλους, Λάρισα πόλη του Πολιτισμού», κρατήσαμε συντροφιά στους έγκλειστους Λαρισαίους και στους υπόλοιπους Έλληνες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να παρακολουθήσουν από τη σελίδα μας στο facebook και το κανάλι μας στο youtube μεγάλες παραγωγές μας, εμβληματικά έργα που φέρουν τη σφραγίδα Λαρισαίων καλλιτεχνών. όπως όπερες, συναυλίες και άλλα σπουδαία θεάματα.

Αργότερα, στηρίξαμε έμπρακτα τους Λαρισαίους καλλιτέχνες υλοποιώντας προτάσεις τους, οι οποίες είτε μεταδίδονταν βιντεοσκοποημένες μέσω διαδικτύου αλλά και στον θερινό κινηματογράφο πριν την κανονική προβολή, είτε πραγματοποιούνταν ζωντανά  στην Αυλή του Μύλου, με όλα τα μέτρα και τις οδηγίες όπως ορίζονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

 Έτσι. και οι καλλιτέχνες συνέχισαν να δημιουργούν και το κοινό δεν πέρασε ένα «άνυδρο» πολιτιστικό καλοκαίρι. 

Μπορεί να μην καταφέραμε να υλοποιήσουμε μεγάλους θεσμούς όπως το φεστιβάλ Πηνειού, λόγω της μαζικότητάς του η πραγματοποίησή του ήταν απαγορευτική, αλλά συνεχίσαμε είτε διαδικτυακά είτε ζωντανά σε μικρή κλίμακα. 

Αυτές τις μέρες «τρέχει» ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών με θέμα την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη αναπήρων πολιτών στις τέχνες, ένα θέμα που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ. 

Τη Δευτέρα 28/9 ξεκινάει το 8ο Πανθεσσαλικό φεστιβάλ Ποίησης, προσαρμοσμένο κι αυτό στις επιταγές της πανδημίας του κορωνοϊού. 

 Γιατί έχουμε ανάγκη την ποίηση ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς. Η ποίηση είναι η φωνή της συνείδησής μας, είναι ο καθρέφτης όπου αντανακλάται ο εσώτερος εαυτός μας. Οι ποιητές, είναι παρόντες και δρώντες. Πρέπει να τους γνωρίσουμε, να τους ακούσουμε, γιατί η ποίηση δεν είναι νανούρισμα είναι σάλπισμα!

Ο κορωνοϊός όχι μόνο δεν μας έκαμψε. Μπορεί να μας στρίμωξε, να μας ξεβόλεψε, αλλά μας έκανε πιο εφευρετικούς, μας έφερε τελικά πιο κοντά πνευματικά, εκτιμήσαμε πράγματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα, στρέψαμε την προσοχή μας στην ουσία. Κι αυτό, εγώ το βρίσκω πολύ ποιητικό.

Ο κ. Γώγος που έχει τη γενική ευθύνη του φεστιβάλ, θα σας εξηγήσει πώς θα γίνει και πού βρισκόμαστε με το  Ευρωπαϊκού Project “Το καταφύγιο του Οδυσσέα” στο οποίο συμμετέχουμε.