Το Μουσικότροπο έχει ποικιλία,  γούστο,  ιδέες. Παρουσιάζει σχεδόν καθημερινά κάτι διαφορετικό  και μας αναγκάζει να έχουμε πάντα το  νου μας μήπως μας ξεφύγει κάτι.  Και ό,τι υπόσχεται το κάνει πράξη.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του, είναι τα προγράμματα για σχολεία.  Μετά από το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα του Piandaemonium για παιδιά, σειρά είχε την Πέμπτη, ένα πρόγραμμα  της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση με τον Σωκράτη Σινόπουλο στη λύρα και το μουσικό σύνολο «Ισημερία» με τους Πάνο Δημητρακόπουλο-κανονάκι, Δημήτρη Εμμανουήλ -κρουστά, Χάρη Λαμπράκη-νέυ και Κυριάκο Ταπάκη-ούτι.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης διακρίνονται για την καινοτομία και ποιότητα σε όλους τους τομείς που προσεγγίζουν,  έχοντας για τη μουσική έναν καθοριστικό στόχο. Να προβάλουν αριστουργηματικές ιδέες φέρνοντας τα παιδιά κοντά σ’ αυτό τον εντελώς εκλεπτυσμένο και πολλές φορές δυσπρόσιτο χώρο.
Η έξυπνη ιδέα του συγκεκριμένου προγράμματος είναι πως ακούσματα, τα οποία είναι αρκετά οικεία στην κοινωνία μας από τον ηχητικό κόσμο των παραδοσιακών οργάνων, μπορούν να εκφραστούν μέσα από σύγχρονα ιδιώματα στη σύγχρονη μουσική σκέψη και να προσαρμοστούν στο σήμερα.
Οκτακόσια  παιδιά από διαφορετικά σχολεία της πόλης μας, κατέκλυσαν την αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου με μια έκφραση χαράς που βρίσκονται σε χώρο διαφορετικό από την καθημερινότητά τους και συνάμα περιέργεια γι’ αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουν.
Ο βαθύ μπλε φωτισμός της σκηνής μαζί με την παρουσία των μουσικών έκανε την περιέργεια των μικρών μας φίλων ακόμα μεγαλύτερη. Κανονάκι, ούτι, νέυ τραβούσαν τα βλέμματα και η παράσταση. . ξεκινά.
Ο βιρτουόζος της λύρας Σωκράτης Σινόπουλος, έκανε αρχικά  μια εισαγωγική παρουσίαση των παραδοσιακών οργάνων, ενώ στη συνέχεια οι ταιριαστοί ήχοι των οργάνων,  η απόλυτη ισορροπία των δυναμικών, και οι μελωδίες κυριάρχησαν.  Οι εξηγήσεις στα παιδιά για το περιεχόμενο της μουσικής, αλλά πάνω απ’ όλα η ενεργός συμμετοχή τους, απογείωσε τη διάθεση. Ρυθμός με τα χέρια, χτύποι των ποδιών σε διαφορετικά ρυθμικά σχήματα υπό την καθοδήγηση των μουσικών της σκηνής, καθώς και τα εκπληκτικά ακούσματα του κορυφαίου συνόλου, οδήγησε σε μια πραγματικά ξέφρενη διάθεση.  Οι μικροί μας φίλοι κατέληξαν να χορεύουν ακατάπαυστα, χτυπώντας τα χέρια τους, κουνώντας τα κεφάλια τους σε όλες τις κατευθύνσεις, όρθια ή στη θέση τους με μια εκπληκτική ενέργεια, δείχνοντας με κάθε τρόπο ότι η μουσική είχε,  έχει και θα έχει θαυμαστή επίδραση πάνω μας.
Η μουσική γιόρτασε και είναι βέβαιο ότι απέκτησε καινούριους φίλους. Δεκάδες παιδιά θα ονειρευτούν  τον εαυτό  τους στη σκηνή, αγκαλιά με ένα μουσικό όργανο, πρωταγωνιστές στη μαγεία που βίωσαν.  Ένα λιθαράκι χτίστηκε  για τους ακροατές του αύριο. Η μουσική μπήκε πιο βαθιά στη ζωή τους.
Ευχαριστούμε Σωκράτη Σινόπουλε και Ισημερία.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς: ΔΕΥΑΛ, ONASSIS ΣΤEΓΗ, Ηotel Dionysos, Αστικές Συγκοινωνίες ΛΑΡΙΣΑΣ, Ακαμάτρα, ΑΝΘΟΑΣΗ, ΛΟΥΚΟΥΛΟΣ, τα κίτρινα γάντια, Jaxx, ΦΡΟΥΡΙΟ, Las Ramblas, κλίμαξ, ΚTHΜΑ ΖΑΦΕΙΡAΚΗ, Σουλούκος Μαγειρευτό, Βόσπορος, Posto Pubblico, μπαλαής, MUSIC ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ & SOUND SERVICES.
Και η γιορτή …συνεχίζεται..
●Σάββατο 3 Φεβρουαρίου : Σαβίνα Γιαννάτου – Σπύρος Μάνεσης (ΔΩΛ) ώρα 20.30
●Σάββατο και Κυριακή 3 και 4 Φεβρουαρίου : Εργαστήριο με θέμα «Τεχνικές αφήγησης και μουσική συνοδεία» με την Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή (ΔΩΛ) ώρα 10.00-1400
●Κυριακή 4 Φεβρουαρίου: αφήγηση παραμυθιού «Σταχτοπούτες και πεντάμορφες του κόσμου» με την Ανθή Θάνου και τον Αλέξανδρο Μακρή (Μύλος του Παππά), 1η παράσταση ώρα 12.00, 2η παράσταση ώρα 18.00.
Πληροφορίες τηλ. 2410259936 (9.00 – 21.00)
www.mousikotropo.gr
Φωτογραφίες: Κώστας Μάντζιαρης.