Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος ανακοίνωσε ότι μπαίνουν στο «κόκκινο» η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη και η Ροδόπη.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κατάσταση απαιτεί άμεσα αντανακλαστικά και «η στρατηγική μας προσαρμόζεται».

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι από αύριο Παρασκευή, στις 6 το πρωί, ανεβαίνουν στο επίπεδο συναγερμού 4 οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ροδόπης, για τις οποίες ανέφερε ότι ο μέσος όρος της ηλικίας των κρουσμάτων δείχνει ότι υπάρχει συσχέτιση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 1.955 ενεργά κρούσματα με μέσο όρο ηλικίας τα 32,5 έτη. Στη Λάρισα υπάρχουν 342 ενεργά και στη Ροδόπη 217 με μέσο όρο ηλικιας τα 30 έτη.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Μάσκα

Δεν αλλάζει ουσιαστικά κάτι αφού παραμένει ως έχει η καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Μετακινήσεις

Παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από 00.30 έως 05.00, με εξαίρεση τους λόγους υγείας και εργασίας με βεβαίωση εργοδότη.

Δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κλπ)

Στις δομές όπως γηροκομεία, επιβάλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα

Στα νοσηλευτικά ιδρύματα επιβάλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους.

Ακόμα επιτρέπεται ένας συνοδός ανά ασθενή, ενώ πάμε σε περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 60% Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.

Στα camp προσφύγων επιβάλλεται αναστολή εξόδου.

Σχολεία-Εκπαιδευτικές δομές

Για τα σχολεία στο επίπεδο 4 προβλέπεται ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση.

Στα ΑΕΙ ισχύει αποκλειστικά τηλεκπαίδευση

Χώροι Λατρείας

Όσον αφορά ναούς και λοιπούς χώρους λατρείας επιτρέπονται έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας

Καταστήματα τροφίμων-Super Market

Όπως και την περίοδο της καραντίνας τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργήσουν κανονικότατα, με φυσικά υποχρεωτική χρήση μάσκας σε προσωπικό και κοινό, ένα άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια. Ακόμα προβλέπεται λειτουργία και το Σαββατοκύριακο.

Λαϊκές αγορές

Στις λαϊκές αγορές επιτρέπεται το 50% των πωλητών, με τρία μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων. Θα επιτρέπεται η λειτουργία των παράλληλων αγορών, ενώ εξυπακούεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους. Αξίζει να σημειωθεί πως τίθεται περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη).

Όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις και τις υπαίθριες κυριακάτικες αγωγές αναστέλλονται μέχρι νεοτέρας.

Κομμωτήρια

Στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ισχύει το μέτρο της μάσκας σε προσωπικό και πελάτες, με μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ). Ακόμα ισχύει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας μόνο με ραντεβού.

Πλήρης αναστολή λειτουργίας

Από τη στιγμή που η Λάρισα μπαίνει σε επίπεδο 4 αυξημένης επικινδυνότητας, πλήρη αναστολή λειτουργίας θα έχουμε σε:

- Συνέδρια και εκθέσεις

- Αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες (δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά για διαδικτυακή μετάδοση)

- Κινηματογράφους

- Παιδότοπους

- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

- Μουσικές σκηνές

- Γυμναστήρια

- Δικαιοσύνη

Άθληση

Όσον αφορά την άθληση, οι προπονήσεις θα γίνονται μόνο ατομικά, ενώ τα κλειστά γυμναστήρια αναστέλλουν τη λειτουργία τους.