Συμπληρώνονται σήμερα 30 χρόνια από τότε που το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές.

Το κτίριο της πρώην κλινικής Κατσίγρα αποτέλεσε το πρώτο κτίριο ή αλλιώς την κυψέλη όπου θα αναπτύσσονταν σταδιακά οι δραστηριότητες του Ιατρικού Τμήματος με την φιλοδοξία να δημιουργηθεί στο προσεχές μέλλον το νέο κτίριο που θα στέγαζε το Ιατρικό Τμήμα και το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στην περιοχή του Μεζούρλου σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων.

Οι προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας με πρωτεργάτες την δημοτική αρχή και τον τοπικό τύπο της εποχής, με την εφημερίδα «Ελευθερία» να πρωτοστατεί, άρχιζαν να δικαιώνονται.

Οι προσδοκίες των τοπικών αρχών και της κοινωνίας ήταν μεγάλες για την αναδιαμόρφωση του χάρτη της υγείας και της εκπαίδευσης με στόχο την προσφορά ποιοτικών τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας σε όλη την κεντρική Ελλάδα και την αριστεία στην ιατρική εκπαίδευση και έρευνα.

Σήμερα το Τμήμα Ιατρικής αποτελεί μια διακριτή πολύτιμη αξία για όλη την κεντρική Ελλάδα. Η πορεία δύσκολη και βασανιστική μέσα από περιόδους οικονομικής στενότητας, κοινωνικής κρίσης και αμφισβήτησης αξιών.

Ωστόσο υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία που σηματοδοτούν την αδιάψευστη πραγματικότητα. Τμήμα του νέου κτιρίου της Ιατρικής στη Βιόπολη, που αποτελεί μόνο το ένα τρίτο από το συνολικό έργο, παραδόθηκε το 2010. Σημαντική αναβάθμιση που έδωσε μεγαλύτερες δυνατότητες στην ποιότητα της εκπαίδευσης και της έρευνας με την στέγαση όλων των εργαστηρίων.

Με την βοήθεια των Πρυτανικών αρχών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που θα είναι και χρηματοδότης μέσω του ΕΣΠΑ υπογράφηκε πρόσφατα προγραμματική συμφωνία για την κατασκευή του νέου μεγάλου αμφιθεάτρου και του κτιρίου της πειραματικής Ιατρικής ώστε στην επόμενη διετία να έχουν βελτιωθεί ακόμα περισσότερο οι υποδομές ώστε να συντελέσουν στην παραπέρα ενίσχυση της ιατρικής εκπαίδευσης και της έρευνας.

Το Τμήμα Ιατρικής δέχεται 90 φοιτητές μετά από πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίοι αυξάνονται στους 110-120 με τις μεταγραφές κάθε είδους. Σήμερα φοιτούν 741 φοιτητές ενώ έχουν αποφοιτήσει ως σήμερα 1343.

Πρόσφατα το πρόγραμμα σπουδών έλαβε πιστοποίηση από ανεξάρτητη αρχή. Είναι δε σε εξέλιξη η διαδικασία αναμόρφωσης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών ώστε να ενσωματώσει τις νέες εξελίξεις και τάσεις στη ιατρική εκπαίδευση στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί πολλοί από τους απόφοιτους φοιτητές μας σταδιοδρομούν ως μέλη ΔΕΠ σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ καθώς και σε πανεπιστήμια της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης και του δικού μας Ιατρικού Τμήματος. Ένας μεγάλος δε αριθμός υπηρετεί επάξια και το ΕΣΥ.

Υπάρχει πλούσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με 17 Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, όλα εξαιρετικά ελκυστικά που προσελκύουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων φοιτητών. Εκπονούνται επίσης διδακτορικές διατριβές. Ολοκληρώθηκαν ως σήμερα 620 ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη 453 διδακτορικές διατριβές.

Παρόλο που το κτιριακό συγκρότημα του Ιατρικού Τμήματος δεν είναι ολοκληρωμένο ώστε οι υποδομές να μην μπορούν να υποστηρίξουν όλο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας και η ελλιπή δύναμή σε μέλη ΔΕΠ στην τελευταία αξιολόγηση με βάση τις ερευνητικές δημοσιεύσεις κατατάχθηκε στις θέσεις 300-400 μεταξύ των Ιατρικών Σχολών σε παγκόσμιο επίπεδο και στις θέσεις 100-200 σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το Τμήμα Ιατρικής είναι από τα πρώτα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μεταξύ των πρώτων Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής που έλαβε Πιστοποίηση για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του.

Αυτό σημαίνει ότι το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιατρικής του Π.Θ. συμμορφώνεται με τις αρχές του Προτύπου Ποιότητας ΠΠΣ της ΕΘΑΑΕ (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης) και τις Αρχές Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ESG 2015) για το επίπεδο σπουδών 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Αντλήθηκαν δε από ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα σημαντικοί πόροι πολλών εκατομμυρίων ευρώ με τα οποία δόθηκε η ευκαιρία απασχόλησης πολλών νέων επιστημόνων.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί το άλλο τμήμα της δραστηριότητας του Ιατρικού Τμήματος.  Τον Σεπτέμβριο του 2019 συμπλήρωσε 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας με σημαντική προσφορά στον ΑΝΘΡΩΠΟ. Η στήριξη του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην λειτουργία του είναι αδιαμφισβήτητη ώστε να το καταστήσει την «ναυαρχίδα» του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη την κεντρική Ελλάδα.

Το νοσοκομείο που ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει τις κλινικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετέβαλε άρδην τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής και ανέστρεψε την τάση που υπήρχε πριν την ίδρυσή του για αναζήτηση προηγμένων, τριτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σήμερα το 50% σχεδόν των ασθενών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προέρχονται από περιοχές εκτός του νομού Λάρισας, ενώ σημαντικός αριθμός ασθενών προέρχονται από άλλες περιοχές της χώρας όπως Ήπειρο, Κρήτη, Πελοπόννησο και Μακεδονία.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο λειτουργούν μοναδικές κλινικές στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας όπως Αγγειοχειρουργική, Θωρακο-Καρδιοχειρουργική, Νευροχειρουργική, Πνευμονολογική, Αιματολογική, Μονάδα Νεογνών Μονάδα Στεφανιογραφίας, Μονάδα αγγειογραφίας, και Μονάδα Ηπατολογικών Παθήσεων προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας ενώ πραγματοποιούνται περί τις 13.000 χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως.

Είναι τέτοια δε αποδοχή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μεταξύ των πολιτών της κεντρικής Ελλάδας ώστε οι ανάγκες σήμερα να έχουν πια υπερκεράσει τις δυνατότητες του τόσο κτιριολογικά όσο και σε επίπεδο εξοπλισμού.

Αν αυτό το συναρτήσει κανείς και με την οριζόντια κραυγαλέα μείωση του προϋπολογισμού τα τελευταία 9 έτη μπορεί κανείς να συνάγει ότι για να μπορέσει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται γενναίες παρεμβάσεις.

Μέσα στους άμεσους στόχους του Τμήματος Ιατρικής είναι και η αναβάθμιση της παιδιατρικής περίθαλψης με την δημιουργία ενός μοντέρνου συστήματος ιατρικών υπηρεσιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ώστε κανένα πάσχων παιδί από την περιοχή της κεντρικής Ελλάδας να μην έχει ανάγκη διακομιδής σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας.

Είναι πασιφανές ότι το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα 30 χρόνια λειτουργίας του αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας εξασφαλίζοντας στους πολίτες της κεντρικής Ελλάδας ποιοτικές τριτοβάθμιες υπηρεσίες.

Η συμβολή του Ιατρικού Τμήματος στην αντιμετώπιση της σε εξέλιξη πανδημίας από τον COVID-19 αποτελεί απτό παράδειγμα της προσφοράς του στο κοινωνικό σύνολο.

Με στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των συνανθρώπων μας και την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα μέσα σε δύσκολες αντικειμενικά συνθήκες όχι μόνο εκπλήρωσε στο έπακρο τις προσδοκίες που υπήρχαν με την έναρξη της λειτουργίας του αλλά αναδείχθηκε σε ένα από τους πιο σημαντικούς πόλους ανάπτυξης της περιοχής.

Η υποστήριξη της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ιατρικού Τμήματος και της παραπέρα ανάπτυξής του οφείλουν να αποτελούν προτεραιότητα όλων.  Απαιτείται η δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των δυνάμεων του τόπου μας ώστε να κερδηθεί το στοίχημα για τα επόμενα 20 χρόνια.