Έχουν ήδη παρέλθει 16 χρόνια από την αρχική έκθεση της Συλλογής Κατσίγρα στο νέο κτήριο της Πινακοθήκης στη Νεάπολη της Λάρισας και αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση η ανάγκη της ανανέωσης του τρόπου παρουσίασης της συλλογής.
Η απόφαση της επανέκθεσης εντάσσεται σε έναν γενικότερο επανασχεδιασμό της στρατηγικής γύρω από το ρόλο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι Κατσίγρα τα τελευταία χρόνια, συνδέεται με μια αντίστοιχη ενεργοποίηση του προγράμματος εκθέσεων και εκδηλώσεων του ιδρύματος, εξωστρεφή πολιτική συνεργασιών με στόχο να επιτελείται ουσιαστικά ο ιδρυτικός σκοπός της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, να αναδεικνύεται το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης, να προσελκύει το κοινό διατηρώντας ενεργό το ενδιαφέρον του και να εξελίσσεται σύμφωνα με τα νέα μουσειολογικά δεδομένα.
Έχει επίσης συνειδητοποιηθεί η ανάγκη να αξιοποιηθεί το πλούσιο απόθεμα της Συλλογής Κατσίγρα με πιο σύγχρονα, ευφάνταστα και διαδραστικά εργαλεία, έτσι ώστε να επικαιροποιήσει τη σημασία του για το τοπικό και όχι μόνο κοινό των επισκεπτών.
Στο πλαίσιο της επανέκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα και με αφορμή το «κλείσιμο» των αιθουσών στις 14 Ιανουαρίου 2019 για την προετοιμασία της επανέκθεσης που θα εγκαινιαστεί την άνοιξη, η ΔΠΛ-ΜΓΙΚ διοργανώνει εκδήλωση σε συνεργασία με το Σωματείο Εικαστικών Λάρισας «8» και τους καθηγητές του Ελεύθερου Εργαστηρίου Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της ΔΠΛ-ΜΓΙΚ, εκδήλωση-ξενάγηση το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19:30 στου χώρους της μόνιμης έκθεσης της Συλλογής Κατσίγρα.
Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην εκδήλωση θα επιλέξουν ένα από τα έργα –σταθμούς της Μόνιμης Συλλογής, για  να το παρουσιάσουν στο κοινό. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει σύντομη αναφορά στο συγκεκριμένο έργο και στον δημιουργό του, καθώς επίσης και τους λόγους για τους οποίους ο κάθε εικαστικός επέλεξε αυτό το έργο.
 Η παρουσίαση θα διανθιστεί από τη συνοδεία μουσικής με κομμάτια μουσικής μπαρόκ, κλασσικής μέχρι και τη σύγχρονη μουσική από διάφορες χώρες του κόσμου. Τα κομμάτια θα εκτελέσουν οι μουσικοί Σάντρα Αποστολοπούλου (φλάουτο) και Στέλιος Χαρός (κιθάρα).