Το κτίριο Κατσίγρα τέλει υπό κατάληψη από το πρωί μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Λάρισας.

Επισυνάπτεται η απόφαση της γενικής συνέλευσης:

"Η κυβέρνηση ενώ η ακρίβεια σαρώνει και το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει, επιλέγει να ανοίξει την συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς να σέβεται ούτε το Σύνταγμα.

Το άρθρο 16 είναι πολύ ξεκάθαρο, συγκεκριμένα ορίζει ότι: η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να παρακάμψει το Σύνταγμα της χώρας για να επωφεληθούν πάλι συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και κολλεγιάρχες. Έτσι δημιουργούνται πτυχία πολλών ταχυτήτων και υποβαθμίζονται οι σπουδές μας και το εργασιακό μας μέλλον.

Προσπαθεί να περάσει το νομοσχέδιο «έκτρωμα» με την πάγια τακτική που ακολουθείται πάντα: σε περίοδο διακοπών και εξεταστικής, πιστεύοντας ότι οι φοιτητές δεν θα αντιδράσουν.

Κάθε άνοιγμα δημόσιων αγαθών στην αγορά καταλήγει να έχει αποτελέσματα όπως αυτά στα τρένα , στην ενέργεια , στα νοσοκομεία και τώρα στα πανεπιστήμια σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Γνωρίζουμε ότι η ιδιωτικοποίηση δημόσιων και κοινωνικών αγαθών γίνεται με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων και το κέρδος του κεφαλαίου. Την ίδια κατάληξη θα έχει και το άνοιγμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αγορά. Θα οδηγήσει στην λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ θα αποτελέσει για την επιβίωση των δημόσιων πανεπιστημίων *που διαρκώς υποχρηματοδοτούνται*: η επιβολή διδάκτρων, οι περαιτέρω περικοπές στην φοιτητική μέριμνα και περικοπές στην παροχή δωρεάν βιβλίων.

Παρόμοια εμπειρία υπάρχει και από χώρες του εξωτερικού που επιχειρήθηκε άνοιγμα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην αγορά. Τα στοιχεία που έδωσε το συμβουλίου διοίκησης του ΕΜΠ στην δημοσιότητα, που καταδεικνύουν μείωση προϋπολογισμού κατά 63,6% από το 2009 και μείωση των μελών ΔΕΠ κατά 36%, δείχνουν το «ενδιαφέρον» των κυβερνήσεων για τα πανεπιστήμια. Αντί να ενισχύσουν τα δημόσια πανεπιστήμια που παρά την υποβάθμιση τους, διαπρέπουν στις αξιολογήσεις, στέλνουν τα ΜΑΤ στο ΕΜΠ για να δείρουν τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται για την δημόσια και την δωρεάν παιδεία.

Το δυστοπικό μέλλον με φοιτητικά δάνεια, με αμφίβολο εργασιακό μέλλον, με εξίσωση των *αμφιβόλου ποιότητας* πτυχίων των κολλεγίων με τα δικά μας πτυχία και την αξία των σπουδών μας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο «ελεύθερο πανεπιστήμιο»

· Πτυχία με αξία

· Δωρεάν σπουδές

· Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και την παιδεία

· Απόσυρση των νομών Κεραμεώς-Χρυσοχοΐδη

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:

· Συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις

· Παρέμβαση του ΦΣ στην συνέλευση καθηγητών για να πάρει θέση το τμήμα ενάντια στο νομοσχέδιο ΚΑΙ υπέρ της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων

· Συμβολική κατάληψη στις 18/01 στο κτίριο Κατσίγρα

· Συμμετοχή στις 18/01 στο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία

Σε σχέση με τα θέματα της αύξησης του κόστους σίτισης και γενικότερα φοιτητικής μέριμνας αποφασίστηκαν τα εξής:

Σε μια κοινωνία που όλα τα αγαθά έχουν ακριβύνει και ενώ ήδη ένας φοιτητής τα βγάζει πέρα με το ζόρι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έρχεται να δυσκολέψει περισσότερο την κατάσταση αυξάνοντας την τιμή του φαγητού από 2,30ε στα 3,50ε την ημέρα.

Ένας φοιτητής έχει ήδη να πληρώσει ένα ακριβό ενοίκιο και υπέρογκους λογαριασμούς. Συγχρόνως, πράγματα βασικά, που αποτελούν κοινωνικά αγαθά, όπως μεταφορά και φαγητό προσθέτουν ένα έξτρα βάρος στην τσέπη οδηγώντας μία λαϊκή οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο προσπαθώντας να τα ισορροπήσει όλα.

Το ΦΕΚ της Κυβέρνησης ορίζει ότι το ημερήσιο σιτηρέσιο συνεχίζει να κοστίζει 2,30 ΜΕ ΦΠΑ! Ωστόσο, το ΠΘ επέλεξε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των εργολάβων αντί για αυτά των φοιτητών. Η νέα σύμβαση που υπογράφηκε αυξάνει το κόστος σίτισης κατά 52% με τελική τιμή τα 3,5 ευρώ στους μη δικαιούχους δωρεάν σίτισης φοιτητές.

Ταυτόχρονα με την νέα χρονιά η κυβέρνηση με ΚΥΑ μας επιφύλαξε μία νέα αύξηση στο κόστος των εισιτηρίων των αστικών μετακινήσεων προς τις σχολές από 0,60ε σε 0,70ε .

Το ΠΘ επέλεξε να μεταφέρει τα πανεπιστήμια εκτός αστικού ιστού αλλά δεν πήρε κατάλληλα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει την μεταφορά των φοιτητών, όπως βλέπουμε σε άλλα πανεπιστήμια ,λόγου χάρη το ΔΠΘ. Παρά τις οχλήσεις του συλλόγου μας, η πρυτανεία του ΠΘ αρνείται να χρησιμοποιήσει χρήματα είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε από το τεράστιο αποθεματικό του ΕΛΚΕ για να καλύψει τις φοιτητικές ανάγκες!

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Μεταφορών δίνει το δικαίωμα στους οδηγούς των ΜΜΜ να αρνηθούν την επιβίβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο Κανονισμός Δικαιωματων Επιβατών με οδικά μέσα δημόσιας μεταφοράς ορίζει ότι κάθε πολίτης και ιδιαίτερα άτομα με αναπηρία έχουν το δικαίωμα να επιβιβαστούν χωρίς καμία διάκριση. Όμως παράλληλα επιτρέπει την άρνηση έκδοσης εισιτηρίων ή επιβίβασης στα ΑμΕΑ σε περίπτωση που αυτό δεν κρίνεται ασφαλές για το άτομο.

Αντί δηλαδή, να εφαρμοστεί ένα πλάνο αναβάθμισης των οχημάτων ώστε η ασφαλής επιβίβαση να είναι εφικτή, η κυβέρνηση επιτρέπει διακρίσεις προς τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Η πολιτική που εφαρμόζουν κράτος και πανεπιστήμιο εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα και το κέρδος των εργολάβων και έχει μετατρέψει τις σπουδές από δικαίωμα σε προνόμιο για λίγους!

ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΊΝΟΥΜΕ ΑΠΡΑΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση αύξησης του κομίστρου σίτισης

· Να μεριμνήσει το ΠΘ για την κάλυψη του κόστους των εισιτηρίων των αστικών

· Να φύγουν οι εργολάβοι από την σίτιση

· Το πανεπιστήμιο να διαχειριστεί με δικούς του εργαζόμενους την σίτιση

· Δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλες και όλους

· Ασφαλή οχήματα ΜΜΜ και επιβάση χωρίς διακρίσεις

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ σε:

· Παρέμβαση στην λέσχη σε ώρα και μέρα που θα οριστεί από την συνέλευση

· Κάλεσμα σε άλλους ΦΣ όλου του ΠΘ για γενικές συνελεύσεις με θέμα την φοιτητική μέριμνα και συντονισμό γενικών συνελεύσεων για κοινή δράση

· Παρέμβαση στην σύγκλητο του ΠΘ

· Παρέμβαση στο περιφερειακό και στο δημοτικό συμβούλιο

· Κοινοποίηση του πλαισίου στο everybody@uth.gr και στα ΜΜΕ στα πλαίσια κινητοποίησης".