Σε μια σεμνή τελετή που έγινε στο κτήριο του ΚΑΠΗ Νίκαιας η αντιδημαρχία Αθλητισμού και το ΚΑΠΗ βράβευσαν τον γηραιότεροπαλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Παναγροτικού Α.Ο.Νίκαιας Αλέξανδρο Μωραΐτη για την προσφορά του στον αθλητισμό.

Ο κ. Μωραΐτης είναι ο μοναδικός εν ζωή από τους ποδοσφαιριστές και τους παράγοντες που απεικονίζονται στην πρώτη φωτογραφία της ομάδας, το 1947, στο γήπεδο του Αλκαζάρ.

Ο αντιδήμαρχος αθλητισμού Κώστας Χατζηκωνσταντίνου επιδίδοντας την τιμητική πλακέτα τόνισε ότι στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Μωραΐτη τιμούμε την μνήμη όλων εκείνων που σε δύσκολες εποχές ασχολήθηκαν με τον αθλητισμό και έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της ομάδας την οποία τίμησαν με συμμετοχή τους στα επόμενα χρόνια εκατοντάδες νέοι της Νίκαιας.

Στην αναφορά του για το ιστορικό του γεγονότος, ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Κιλελέρ Στέλιος Καραφέριας, αφού ευχαρίστησε τον πρώην πρόεδρο του Παναγροτικού Νίκου Σακελλαρίου για την προμήθεια του αρχειακού υλικού, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το 1925 ο φοιτητής της ιατρικής στην Αθήνα Κων/νος Χονδρονάσιος, έφερε την πρώτη  μπάλα ποδοσφαίρου στη Νίκαια και σιγά - σιγά το μικρόβιο της στρογγυλής θεάς άρχισε να μπαίνει στους κατοίκους του χωριού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ομάδων σε διαφορετικές γειτονιές. 

Στην πορεία αναδείχθηκαν δύο ομάδες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις, έδιναν αγώνες με άλλες ομάδες χωριών εκτός Νίκαιας. Οι ομάδες αυτές ήταν η Αγροτική Ασπίδα και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Το 1939 έγινε το μεγάλο βήμα με τη συγχώνευση των δύο ομάδων σε μία, τον Αθλητικό Όμιλο «Παναγροτικός» ο οποίος αναγνωρίστηκε ως σύλλογος το 1940, με την υπ’ αριθμό 405/1940 απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας.

Ο πόλεμος, η γερμανική κατοχή και ο εμφύλιος που ακολούθησαν ( 1940 – 1949 ) ήταν βέβαια ανασταλτικοί παράγοντες σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες.

Το 1947 όμως έγιναν οι πρώτες προσπάθειες για την ενεργοποίηση του «Παναγροτικού» που μέχρι τότε λειτουργούσε ανοργάνωτα και σε αραιά διαστήματα. 

Οι Πολυχρόνης Καραθάνος, Αποστόλης Μπαντράς, Παναγιώτης Αγγελακόπουλος, Απόστολος Χατζημιχάλης ήταν οι πρωτεργάτες της προσπάθειας και οι στυλοβάτες της ομάδας τα πρώτα πολύ δύσκολα χρόνια, με τον Κων/νο Τσιβούλη να εκλέγεται πρώτος μεταπολεμικός πρόεδρος του συλλόγου.

Κων/νος Αν. Καραλαριώτης, Γ. Πίπηλης, και Κ. Γεωργόπουλος οι υπόλοιποι σύμβουλοι. Θωμάς Χαρισούλης, Βασίλης Τσαντίλης, Γιώργος Χατζούλης, Αλέκος Μωραΐτης, Απ. Γκερλιώτης, Γ. Γκερλιώτης, Ευθ. Ακριβούλης, Κων/νος Πουρνάρας, Πολ. Σαλγκάμης, Αχ. Κατσιλούλης και Γ. Μπλιάτσιος η πρώτη ενδεκάδα, με τον Πολυχρόνη Σαλγκάμη πρώτο αρχηγό του Παναγροτικού, όπως απεικονίζονται στην παρθενική φωτογραφία της ομάδας στο στάδιο Αλκαζάρ.

Η αντιδημαρχία Αθλητισμού του Δήμου Κιλελέρ και το ΚΑΠΗ Νίκαιας, στο οποίο ο κ. Αλέξανδρος είναι μέλος, έκαναν το αυτονόητο.

Τίμησαν εκείνους που με τα πενιχρά τους εφόδια έκαναν τα παιδικά τους όνειρα πραγματικότητα. Δημιούργησαν μια ομάδα ποδοσφαίρου, τον Παναγροτικόπου γιορτάζει φέτος τα 80 του χρόνια από την ίδρυσή του».

Στη βράβευση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αχ. Χατζούλης και Β. Χλιάπη-Γκουνιαρούδη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σ. Νταφόπουλος, Αν. Ρεντζιάς, Κ. Φιλιππούληςκαι Ζ. Ανυφαντή, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΤΣ της κοινότητας Νίκαιας Κ. Παναγούλης Β. Μιχαλούλη, Κ. Σολωμός και Γ. Ψαρούλης, ο πρόεδρος  Αν. Κουλιόπουλος και μέλη του ΚΑΠΗ και φίλοι της ομάδας.