Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος προς τον  πρόεδρο της αδελφοποιημένης κοινότητας Πισσουρίου της Κύπρου Λάζαρο Λαζάρου, με αφορμή την τιμητική διάκριση 'ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ' που της απονεμήθηκε και την ονομασία της σε «Περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Κύπρου».

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Κιλελέρ και η Κοινότητα Πισσουρίου υπέγραψαν τα πρωτόκολλα αδελφοποίησης τον Ιούλιο του 2018 στην ομώνυμη κοινότητα του Δήμου και τον Οκτώβριο του 2019 στην Κύπρο.

Επίσης αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλελέρ συμμετείχε με εισηγήσεις της και στα δύο επιστημονικά συμπόσια που διοργανώθηκαν στο Πισσούρι.

Το πρώτο επιστημονικό συμπόσιο, με θέμα «Εξεγέρσεις που σημάδεψαν την ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού σε Ελλάδα και Κύπρο», πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και το δεύτερο με κεντρικό θέμα "Ενημέρωση και Δημοκρατία" έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2019.

Η συγχαρητήρια επιστολή του Θανάση Νασιακόπουλου αναφέρει:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια εμού προσωπικά αλλά και του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ για την τιμητική διάκριση 'ΧΡΥΣΟ ΑΓΡΙΝΟ' που σας απονεμήθηκε και ονομάστηκε η αδελφοποιημένη μας Κοινότητα Πισσουρίου «Περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Κύπρου».

Η τιμητική διάκριση που σας αποδόθηκε μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους.

Κι αυτό γιατί η πρότασή σας για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής αλλά και των πολιτιστικών και θρησκευτικών σημείων της Κοινότητας σας, μέσω της χαρτογράφησης ποδηλατικών διαδρομών, καταδεικνύει με σαφήνεια την ευαισθησίας σας σε ζητήματα οικολογίας και πολιτισμού.

Σε μια εποχή κατά την οποία η φύση απειλείται από ερήμωση, η οικολογική αλυσίδα τείνει να διασπαστεί, πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας καταστρέφονται και μεγάλο μέρος των φυσικών πόρων εξαντλούνται, η πρόταση σας αποκτά προσθετική αξία.

Είμαι πεπεισμένος ότι εσείς και οι άξιοι συνεργάτες σας θα καταθέσετε και στο μέλλον ανάλογες προτάσεις που θα έχουν ως στόχο «να τοποθετήσουν τη φύση πριν από τη ζωή, τη ζωή πριν από τον άνθρωπο, το σεβασμό των άλλων πλασμάτων πριν από τη φιλαυτία μας…»*

*Άλκη Κυριακίδου – Νέστορος Καθηγήτρια Λαογραφίας ΑΠΘ (1935 – 1988)»