Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, τον Υφυπουργό κ. Βασίλη Κόκκαλη και τους βουλευτές του Νομού Λάρισας απέστειλε ο Αντιδημάρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ Σωτήρης Σωτηρίου για το πρόγραμμα νιτρορύπανσης και τον κίνδυνο να αποκλειστούν από το πρόγραμμα μεγάλες περιοχές του Δήμου.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας ενημερώνουμε ότι πραγματοποιήθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Κιλελέρ, διευρυμένη σύσκεψη αγροτικών φορέων και αγροτών στην Τοπική Κοινότητα Πλατυκάμπου του Δήμου μας με θέμα το πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης από γεωργική δραστηριότητα (νιτρορύπανση). Εξ αιτίας του γεγονότος ότι η μοριοδότηση στο εν λόγω πρόγραμμα στηρίζεται σε δύο κριτήρια υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δημιουργηθούν αδικίες μεταξύ των παραγωγών του ιδίου Δήμου αλλά και της ίδιας Περιφέρειας.
Είναι γνωστό ότι τα δύο κριτήρια είναι αφενός τα αγροτεμάχια να βρίσκονται στο χάρτη της κακής (ποιοτικής) χημικής σύστασης αλλά και οι περιοχές που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα Natura.
Τα αγροτεμάχια του Δήμου μας που δεν εμπίπτουν στα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνουν μηδενικά μόρια με άμεση συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος, για πρώτη φορά στην ιστορία εκτέλεσης του προγράμματος, να μείνουν εκτός του προγράμματος μεγάλες περιοχές του Δήμου Κιλελέρ.
Στη σύσκεψη ύστερα από ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων αποφασίστηκε να προταθεί στο υπουργείο να τροποποιήσει τα κριτήρια επιλογής, λαμβάνοντας υπόψη και το χάρτη της ποσοτικής σύστασης, κριτήριο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εξεταστεί το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού γιατί η «νιτρορύπανση» αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα το οποίο εκτός των άλλων καλύπτει εν μέρει και την υποχρέωση του «πρασινίσματος» που προβλέπει η ΚΑΠ.
Ευελπιστούμε το αίτημα μας να ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο και οι αποφάσεις που θα παρθούν να είναι επωφελείς για τους αγρότες του Δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής».