Η "MINTZIA"  για τα θρακιώτικα χωριά και ιδιαίτερα για το Δίλοφο Λάρισας  έχει ξεχωριστή σημασία.  

Είναι το λαογραφικό στοιχείο που προσδιορίζει τη  θρακιώτικη παράδοση του. Αποτελεί  τοπικό λαογραφικό στοιχείο που χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητα.

Πρόκειται για εκδήλωση  αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, εθελοντισμού και πηγαίας προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Είχε και επικοινωνιακό χαρακτήρα, αφού  αγόρια και κορίτσια είχαν την ευκαιρία να  «ιδωθούν»  να φλερτάρουν και να περάσουν μια ευχάριστη βραδιά με χαρές και τραγούδια. 

Δεν είναι γνωστό  το πώς έφτανε άμεσα σε όλους τους νέους η είδηση - πρόσκληση για συμμετοχή στη ΜΙΝΤΖΙΑ, ένα είναι  βέβαιο ότι, όλοι ανιδιοτελώς πρόσφεραν την αγάπη τους.

Φέτος, η ΜΙΝΤΖΙΑ θα διοργανωθεί από τον Πολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο Διλόφου , υπό την αιγίδα της αντιδημαρχίας πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ, την Παρασκευή 13  Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 9 μ.μ. δυο ημέρες πριν την γιορτή του πολιούχου και προστάτη του Διλόφου Λάρισας  Αγίου Βησσαρίωνα, στην πλατεία του χωριού, με την ελπίδα να προσφέρει  στους συμπατριώτες και φίλους μια αξέχαστη βραδιά.

Τη γιορτή θα πλαισιώσει Δημοτική ορχήστρα  και το χορευτικό  συγκρότημα «Χαλκοδόνιο» που απαρτίζεται από χορευτές των χωριών Διλόφου, Μύρων, Σοφού, Καλού Νερού.

Στη γιορτή  είναι προσκεκλημένοι όλοι οι καταγόμενοι από το Δίλοφο και οι  συγγενείς και φίλοι τους, για  μια συνάντηση-γιορτή-γλέντι με  ζωντανή  μουσική.