Για την πορεία του εκτιμητικού έργου του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από τις καιρικές συνθήκες, συζήτησε η Γενική Γραμματέας ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου, με τον προϊστάμενο του Οργανισμού κ. Σπύρο Σπυρόπουλο.

Η Λαρισαία πολιτικός, μετέφερε στον κ. Σπυρόπουλο τα αιτήματα των πληγέντων παραγωγών για «δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις», έτσι όπως τα κατέγραψε στις περιοδείες που πραγματοποιεί στο νομό.

Αναλυτικότερα η κ. Καραλαριώτου εστίασε στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με την καταβολή αποζημιώσεων στουςπαραγωγούς κάστανου στους δήμους Αγιάς και Τεμπών, που επλήγησαν από τον μύκητα, σταφυλιών (οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων) στην επαρχία Τυρνάβου που χτυπήθηκαν από τις βροχές, μήλων της επαρχίας Αγιάς (ζημιές από βροχές), αχλάδια, βιομηχανική ντομάτα, κ.α.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε ότι «μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν από τον παγετό, καθώς και οι πληρωμές για όσους υπέβαλαν ενστάσεις μέχρι τέλους του 2021, ενώ θα ακολουθήσουν πληρωμές και για το χαλάζι. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις η διαδικασία των εκτιμήσεων προχωρά κανονικά». Διαβεβαίωσε ότι «το προσωπικό του Οργανισμού καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τρέξουν οι διαδικασίες» και στάθηκε στην ανάγκη «ενίσχυσης του Υποκαταστήματος με μόνιμο προσωπικό, καθώς λόγω της κλιματικής κρίσης οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή είναι συνεχείς».

Αμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Καραλαριώτου δήλωσε:

Επισκέφτηκα τον ΕΛΓΑ Λάρισας και ζήτησα να ενημερωθώ για την πορεία του εκτιμητικού έργου του Οργανισμού σε μία σειρά προϊόντων που χτυπήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα. Επισήμανα την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών και καταβολής δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων, τις οποίες έχουν ανάγκη οι παραγωγοί μας, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική στιγμή, στην οποία η έλλειψη ρευστότητας τους απασχολεί έντονα, λόγω και της διεθνούς οικονομικής κρίσης και της αύξησης του κόστους παραγωγής. Γι΄αυτό θεωρώ επιτακτική ανάγκη, εκτός από τις αποζημιώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ, η κυβέρνηση να αξιοποιήσει κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για να ενισχύσει το εισόδημά τους (π.χ. de minimis).

Το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης είναι διεθνές. Η οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες παραγωγούς δεν μπορεί να είναι μόνο από εθνικά κονδύλια, αλλά και από ευρωπαικά. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν αφήνει πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Γι΄αυτό πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες και οι σχετικές μελέτες για την αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο των αποζημιώσεων και να σταλεί ένα μήνυμα στους παραγωγούς ότι είμαστε στο πλευρό τους. Προσωπικά, το ενδιαφέρον και η στήριξη μου στους ανθρώπους της παραγωγής είναι δεδομένα και θα βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους, αλλά και με την ηγεσία του ΕΛΓΑ, ώστε να τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα καταβολής των αποζημιώσεων».