Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας, η παρουσία μεγάλων λαρισαϊκών επιχειρηματικών ομίλων στη χώρα της ΝΑ Ευρώπης, καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς Τουρισμού και Πολιτισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Λαρισαίων, κ. Θανάση Μαμάκου με την Πρόξενο της Ρουμανίας στην Ελλάδα, κ. Κάρμεν-Ιλεάνα Μιχαλτσέσκου (Carmen-Ileana Mihălcescu), στο Δημαρχείο της Λάρισας.

Η κ. Μιχαλτσέσκου βρέθηκε στη Λάρισα στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης, συνοδευόμενη από τον Σύμβουλο ΟΕΥ, κ.Silviu-Mihai Zeleniuc.

Στη συνάντηση με τον κ. Μαμάκο συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ του Δήμου Λαρισαίων και Δήμων/φορέων της Ρουμανίας, καθώς η Θεσσαλία -και η Λάρισα- εντάσσεται στην σφαίρα ενδιαφέροντος του ρουμανικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν και οι αναφορές στις επικείμενες Ευρωεκλογές, που θα γίνουν 6-9 Ιουνίου 2024.

Να σημειωθεί ότι μεγάλοι λαρισαϊκοί και θεσσαλικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν σημαντική επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα στη Ρουμανία, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα επενδυτριών χωρών στην εν λόγω χώρα, ενώ η Ρουμανία βρίσκεται ανάμεσα στους δέκα κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά -και λαρισαϊκά- προϊόντα.

Παράλληλα, ο Δήμος Λαρισαίων έχει σημαντικές συνεργασίες με Δήμους/πόλεις και φορείς της Ρουμανίας, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Horizon Clever Cities, στο οποίο συμμετείχε η Λάρισα (από Ελλάδα) και ο Δήμος Σφάντου Γκεόργκι (Αγίου Γεωργίου, από Ρουμανία), όπως επίσης και Λονδίνο, Αμβούργο, Μάλμε, Μιλάνο, Μαδρίτη, Βελιγράδι.

Επίσης, σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα URBACT S.M.ALL, για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα (Λάρισα, Βουκουρέστι, Κομοτηνή, Σόφια και πόλεις/δήμοι από Λιθουανία, Γαλλία (Στρασβούργο) και Σλοβενία).

Στο Α’ Αρχαίο Θέατρο

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων και η Πρόξενος της Ρουμανίας αντάλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα, με τον κ.Μαμάκο να ενημερώνει την κ.Μιχαλτσέσκου για τα μνημεία και φορείς Πολιτισμού της Λάρισας (Αρχαίο Θέατρο Α’ και Β’, Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Κατσίγρα, Λαογραφικό Μουσείο, Διαχρονικό Μουσείο, Μνημείο του Ιπποκράτη), καθώς και για τις δράσεις Τουρισμού και Πολιτισμού που πρόκειται να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα στη Λάρισα.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων και η Πρόξενος της Ρουμανίας μετέβησαν και στον χώρο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, όπου η κ. Μιχαλτσέσκου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης/αναστήλωσης του εμβληματικού Μνημείου, το οποίο αναμένεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη της Λάρισας, αλλά και στη διοργάνωση υψηλής ποιότητας εκδηλώσεων Πολιτισμού.