Σε μήνυμα της αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Αγλαΐας (Λίας) Ρογγανάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη επισημαίνονται τα εξής:

“Ο Κώστας βρέθηκε στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο όταν ο οδηγός ενός μαύρου οχήματος παραβίασε πινακίδα Stop και τον παρέσυρε .Ευτυχώς φορούσε κράνος. Είπανε πως θα ζήσει αλλά έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα. Η ώρα περνούσε και το χειρουργείο καθυστερούσε. Χρειαζόταν αίμα.

Ο Κώστας είχε ομάδα αίματος Όμικρον ρέζους αρνητικό και μπορούσε να λάβει αίμα μόνο της ίδιας ομάδας. Εκείνη τη νύχτα δυστυχώς δεν υπήρχε καμία φιάλη. Αν δε έβρισκαν αίμα ως το πρωί, θα ήταν αργά για την επέμβαση.

Οι γονείς του πανικόβλητοι έψαχναν σε συγγενείς , ενημέρωναν τα μέσα μαζικής δικτύωσης αλλά μάταια, που να βρεθεί αιμοδότης τέτοια ώρα; Μόνο από τύχη μπορούσε να βρεθεί αίμα.

Και τότε εμφανίστηκαν οι συμφοιτητές του Κώστα. Δύο από αυτούς είχαν την ίδια ομάδα αίματος. Δεν είχαν ξαναδώσει αίμα, ήρθαν φοβισμένοι αλλά αποφασισμένοι να βοηθήσουν τον συμφοιτητή τους!

Τους πήγαν στην αιμοδοσία και αφού τους έκαναν μερικές ερωτήσεις για να δουν αν είναι κατάλληλοι δότες, τους μέτρησαν την πίεση, ένιωσαν ένα τσίμπημα , τίποτα άλλο και σε 10 λεπτά γέμισε η φιάλη αίματος που θα έσωζε τον φίλο τους.

Πολλοί έχουν βιώσει την αγωνία εύρεσης αίματος όταν κάποιος δικός τους άνθρωπος το χρειάζεται. Τελευταία στιγμή, πανικόβλητοι, αναζητούν ανάμεσα σε συγγενείς και φίλους αυτόν που θα μπορέσει να προσφέρει μια φιάλη αίμα για τον δικό τους άνθρωπο.

Οι ανάγκες για αίμα είναι πολλές ,συχνά τα αποθέματα που υπάρχουν δεν αρκούν για να καλυφθούν και αυτό μπορεί να στοιχίσει ζωές.

Από την άλλη η προσφορά αίματος δεν κοστίζει τίποτα. Άντρες και γυναίκες, ηλικίας 18 -65 ετών, μπορούν να γίνουν αιμοδότες με μια ανώδυνη και ασφαλή διαδικασία που διαρκεί δεκαπέντε λεπτά. Ο συνολικός όγκος αίματος του ανθρώπου είναι 4,5 λίτρα κατά την αιμοδοσία λαμβάνονται 400 ml για να δώσουν ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας. Είναι ασφαλές να δώσεις αίμα έως και τρεις με τέσσερις φορές το χρόνο.

Η επέμβαση τέλειωσε, ο Κώστας ήταν «εκτός κινδύνου». Οι δύο φίλοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ το βλέμμα ευγνωμοσύνης των γονιών και τα χιλιάδες ευχαριστώ. Τα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ αυτά ανήκουν σε όλους εσάς τους εθελοντές αιμοδότες και σας τα αφιερώνω.

Τελικά είναι πολύ εύκολο να γίνεις ένας μικρός ήρωας απλά με ένα μικρό τσίμπημα. Αδιαμφισβήτητα είναι πιο σημαντικό να σώσεις μία ζωή από το να φοβηθείς μια βελόνα.

Ελπίζω να ένιωσες τη σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της αιμοδοσίας και να παρακινηθείς να δώσεις κι εσύ αίμα αλλά και να γίνεις τακτικός εθελοντής αιμοδότης για να έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε την ανάγκη σε αίμα όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων που κάποια στιγμή ενδεχομένως βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Για κάθε αύριο γίνε εθελοντής αιμοδότης σήμερα”.