Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες Παρασκευή ο Δήμος Φαρσάλων επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με κεντρική ομιλήτρια την Γενική Γραμματέα Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης κ. Εύη Δραμαλιώτη.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο, ενώ στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι γυναίκες έδωσαν μάχες για τα αυτονόητα δικαιώματά τους και σήμερα πρωταγωνιστούν σε όλους τους τομείς. Έχουν κατακτήσει κάθε ανδροκρατούμενη θέση, έχουν καταρρίψει κάθε στερεότυπο.

Έχουν όμως πάνω απ’ όλα τον αμέριστο σεβασμό και θαυμασμό μας, γιατί όλα αυτά τα επιτυγχάνουν λειτουργώντας ταυτόχρονα και παράλληλα σε πολυσύνθετους ρόλους. Ως Μητέρες, ως σύντροφοι, ως εργαζόμενες.

Δυστυχώς όμως όσο κι αν λέμε ότι ζούμε σε μία προηγμένη κοινωνία, δεν έχουμε απαλλαχθεί πλήρως από κάθε τι μας δηλητηριάζει ως πολιτισμό. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της έμφυλης βίας, για το οποίο νομίζω πως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά και ουσιαστικά βήματα, για την εξάλειψή της.

Δε θέλω να σταθώ όμως στα δυσάρεστα γιατί έχουμε την τιμή και τη χαρά να έχουμε ανάμεσά μας, μία γυναίκα, μία βέρα Φαρσαλινή η οποία μας κάνει υπερήφανους με τη διαδρομή της.

Η Γενική Γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης Εύη Δραμαλιώτη, γεννημένη και μεγαλωμένη στον τόπο μας, κατάφερε με αδιάκοπη προσπάθεια να κτίσει μία λαμπρή καριέρα στη Δημόσια Διοίκηση με κορωνίδα το τωρινό της αξίωμα. Και το πέτυχε αυτό ούσα παράλληλα μία άξια μητέρα και σύζυγος. Μία γυναίκα η προσωπικότητα της οποίας αποτελεί πηγή έμπνευσης αλλά και παράδειγμα για όλες εκείνες τις γυναίκες που ονειρεύονται μία ημέρα να αγγίξουν τα όνειρά τους. Θέλω για μία ακόμη φορά λοιπόν να συγχαρώ την ίδια, αλλά και τους άξιους γονείς της, τον Αντώνη Δραμαλιώτη και τη σύζυγό του Σταυρούλα, για την ανατροφή και την ηθική καθοδήγησή τους…»

Στον χαιρετισμό της, η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα και να προασπίσει τα δικαιώματα της γυναίκας. Συμπυκνωμένες εικόνες και μνήμες κατακτήσεων μιας μεγάλης ιστορικής διαδρομής. Η γυναίκα σήμερα καλείται να ανταπεξέλθει σε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους. Δίνει τον καθημερινό της αγώνα για να είναι μία επιτυχημένη μητέρα, σύζυγος και επαγγελματίας, σε μια κοινωνία που ενώ έχουν σημειωθεί πολλά και σημαντικά βήματα προς την επίτευξη της ισότητας των δύο φύλων, δυστυχώς μένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, μερικές γυναίκες καταφέρνουν, όχι μόνο να υπερπηδήσουν τα εμπόδια αλλά και να υψώσουν τις φωνές τους για να μας υπενθυμίσουν τις αδικίες που αντιμετωπίζουμε και πώς να τις ξεπεράσουμε».

Η ΕΥΗ ΔΡΑΜΑΛΙΩΤΗ

Στην ομιλία της η κ. Εύη Δραμαλιώτη μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Η Ημέρα της Γυναίκας είναι ημέρα μνήμης των αγώνων και των κατακτήσεων του κινήματος των γυναικών. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές καταγράφει σημαντικές επιτυχίες στην Ελλάδα, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες για τις γυναίκες.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, τα τελευταία δέκα χρόνια χαρακτηρίζονται από τη μείωση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης των κοριτσιών και από αύξηση του ποσοστού των νέων γυναικών που τελειώνουν το πανεπιστήμιο. Αυτή η πρόοδος συμβάλλει σε περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης για τις γυναίκες.

Επιπλέον, στον τομέα της Υγείας, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολλά νέα προγράμματα, όπως ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, βελτιώνοντας σημαντικά την πρόσβαση και την ποιότητα της φροντίδας υγείας για τις γυναίκες.

Σημαντικές είναι και οι πολιτικές που αφορούν στην ενίσχυση της απασχόλησης των γυναικών σε συνδυασμό με τη στήριξη της οικογένειας, όπως είναι η αύξηση στα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών, η αύξηση του επιδόματος γέννησης και οι «Νταντάδες της Γειτονιάς», καθώς και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας.

Στόχευση της ελληνικής Πολιτείας αποτελεί η ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στην πολιτική, στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών, καθώς και σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικές πρόοδοι, η πορεία προς την πλήρη ισότητα των φύλων απαιτεί συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση. Η ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να αναλάβουν θέσεις εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων αποτελεί κρίσιμο βήμα για την προώθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης στην κοινωνία μας.

Η Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει τη σημασία του να δίνουμε φωνή στις γυναίκες και να εργαζόμαστε ακούραστα για ένα κόσμο όπου κάθε γυναίκα θα έχει την ευκαιρία να προοδεύσει, να πραγματοποιήσει τα όνειρά της και να συμμετέχει ενεργά στη δημόσια ζωή».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσική Σχολής του Δήμου Φαρσάλων κ. Γκέλυ Ζάμπαλου, να παίζει στο πιάνο υπέροχα κλασσικά κομμάτια, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.