To γραφείο διευκόλυνσης οπτικοακουστικών παραγωγών  Θεσσαλίας, Film Office Thessaly, από 2019 έως σήμερα επιδεικνύει μια έντονη δραστηριότητα με πολλά οφέλη για την περιοχή μας. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας τους είχε ως στόχο με σκοπό την ανάπτυξη του κινηματογραφικού τουρισμού, προκειμένου να προβληθεί η περιοχή μας και να ενισχυθεί η τοπική πραγματική οικονομία.

Αρχικά μετά τον ορισμό του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού – Πολιτισμού Γιάννη Μπουτίνα ως υπευθύνου , από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, σχεδιάστηκε η στόχευση ώστε να μπορεί η Θεσσαλία να υποδεχθεί κινηματογραφικές και όχι μόνο παραγωγές.  Τον Οκτώβριο του 2019  ολοκληρώθηκε η παραγωγή ενός βίντεο που απεικονίζει περιοχές της Θεσσαλίας και στοιχεία για τις παραγωγές , όπως στατιστικά ηλιοφάνειας , προσβασιμότητα , μνημεία ,εμβληματικά σημεία  κ.α. Με το παραχθέν οπτικοακουστικό υλικό και τα βίντεο του τμήματος τουρισμού συμμετείχε στην έκθεση FOCUS στο Λονδίνο, τη μεγαλύτερη του είδους της στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2019. Εκεί ο  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού – Πολιτισμού Γιάννης Μπουτίνας και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Λιούπας   είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το υλικό σε location managers με σημαντικότερο όλων τον John Rakich της LMGI, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες location managers (εταιρείες που προτείνουν προορισμούς σε παραγωγές ανάλογα με το σενάριο κάθε παραγωγής). Μαζί με όλη την ελληνική αποστολή παρουσίασαν τα κίνητρα που δίδονται για κινηματογραφικές παραγωγές, έκαναν πάνω από 20 Β2Β με παραγωγούς και παρόχους τοποθεσίας. Τα κίνητρα για κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στη Θεσσαλία αφορούν στην επιστροφή ποσού 35% της παραγωγής (cash rebate), την φοροαπαλλαγή εως 30% και την ανάληψη διαδικασιών αδειοδοτήσεων με fast track διαδικασίες. Μέσα σε αυτές τις συναντήσεις των δυο εκπροσώπων ξεχώρισε αυτή με την Raphaella Delvechio εκπρόσωπο της Apulia film productions από τη γειτονική Ιταλία.

Το 2020 , στην αρχή της πανδημίας , κατασκευάστηκε η πλατφόρμα του μητρώου οπτικοακουστικών παραγωγών (https://www.thessaly.gov.gr/Services/FilmOffice/register) , όπου επαγγελματίες της Θεσσαλίας ,οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν σε παραγωγές προσφέροντας υπηρεσίες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή.  , Στόχος ήταν κάθε φορά που η Περιφέρεια θα δέχεται κρούση από κάποια παραγωγή για να έρθει στη Θεσσαλία, να μπορεί να χρησιμοποιήσει επαγγελματίες από την περιοχή με σκοπό πάντα την μείωση του κόστους της παραγωγής, την ισάξια παροχή υπηρεσίες, αλλά και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Πολλές και αξιόλογες ήταν οι παραγωγές που ήρθαν στη Θεσσαλία σε αυτό το μικρό αλλά και δύσκολο χρονικό διάστημα . Κάποιες από τις παραγωγές που ήρθαν στη Θεσσαλία και συνεργάστηκαν με το  Film Office Thessaly  σε θέματα διευκολύνσεων για αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, είναι:

BACHELOR 3

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στήριξε την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας που ολοκληρώνει την τριλογία του “The Bachelor”, στη Λάρισα.

To μεγάλο φινάλε της τριλογίας ήρθε  για να κλείσει την ιστορία της μεγαλύτερης ελληνικής εμπορικής επιτυχίας των τελευταίων ετών.

Μετά τις μεγάλες επιτυχίες του Bachelor 1 (110.000 εισιτήρια, εμπορικότερη κωμωδία της χρονιάς) και Bachelor 2 (250.000 εισιτήρια, εμπορικότερη ελληνική ταινία της χρονιάς), το Bachelor 3 ήρθε με νέο ρεκόρ να ολοκληρώσει τον κύκλο με ένα πλούσιο cast και γυρίσματα στη Λάρισα.

HAUNTED HEART

Ο Matt Dillon στο Τρίκερι.  Ο υποψήφιος για Όσκαρ Ματ Ντίλλον είναι executive producer της ταινίας Haunted Heart, του ρομαντικού θρίλερ που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στο νότιο Πήλιο, καθώς διαδραματίζεται σε ένα απομονωμένο ελληνικό νησί. Πρόκειται για την ταινία με τίτλο «Haunted Heart», με τον Φερνάντο Τρουέμπα να έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία, αλλά και το σενάριο, το οποίο έγραψε μαζί με τον Ράιλεντ Γκραντ.Στο «Haunted Heart» μαζί με τον Ντίλλον συμπρωταγωνιστούν και οι Αίντα Φολτς και Χουάν Πάμπλο Ουρέγκο.

Η ΜΑΓΙΣΣΑ

Η μεγάλη παραγωγή του ΑΝΤ1. Ο καταρράκτης της Παλαιοκαρυάς στα Τρίκαλα, ένα σημείο σπάνιου φυσικού κάλλους που ανέδειξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιλέχτηκε για το «μαγικό» σκηνικό της πολυαναμενόμενης τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 «Η Μάγισσα» που προβάλλεται ήδη  από το κανάλι .

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ 

Μεγάλη παραγωγή στον ΑΛΦΑ.  Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιό έμελλε να γίνει το σπουδαίο νέο ολάκερου του κάμπου της Λάρισας.Αυτή η πανέμορφη ιστορία εκτυλίσσεται σε πολλά γυρίσματα στη Θεσσαλία .

THE CASTAWAYS

Στο ανατολικό Πήλιο πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της διεθνούς παραγωγής τηλεοπτικής σειράς «The Castaways», που αποτελεί συνεργασία του BBC και της Paramount. Στην παραλία Φακίστρα και άλλα σημεία έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια στούντιο, όπου εκτυλίχθηκαν οι σκηνές της σειράς με πρωταγωνιστές, τους Τζέισον Στέϊθαμ, Σέρινταν Σμιθ, Σελίν Μπάκινς.