Ένα σημαντικό βήμα για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας των Φαρσάλων έγινε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 27.960 ευρώ πλέον Φ.Π.Α.

O Δήμος Φαρσάλων εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας -ΣΒΑΚ για την πόλη των Φαρσάλων, καθώς η σπουδαιότητα εκπόνησης ΣΒΑΚ σε μια αστική περιοχή υποδεικνύεται άλλωστε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μέσα από στρατηγικά της κείμενα.

Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο σύστημα αστικών συγκοινωνιών και μετακινήσεων που:

•    εξασφαλίζουν προσβασιμότητα των θέσεων εργασίας και των υπηρεσιών σε όλους

•    βελτιώνουν την προστασία και την ασφάλεια των μετακινουμένων

•    μειώνουν την ρύπανση, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας

•    αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την οικονομική αποδοτικότητα των μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων

•    ενισχύει την ελκυστικότητα και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Το σχέδιο βασίζεται σε ένα ενιαία αποδεκτό μακροπρόθεσμο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα, που καλύπτει όλους τους τρόπους και τα μέσα μεταφοράς (δημόσιες και ιδιωτικές, επιβατικές και εμπορευματικές, μηχανοκίνητες και μη), καθώς και τη συμπεριφορά στις  μετακινήσεις και τη στάθμευση.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι, βάσει των πρόσφατων κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύπαρξη εγκεκριμένου ΣΒΑΚ θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή φορέων μιας πόλης σε οποιοδήποτε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα σχετικό με τις μεταφορές κατά την νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Γενικότερα, πόλεις με εγκεκριμένο ΣΒΑΚ θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διεκδίκηση πόρων από τα Διαρθρωτικά Επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία (ESIF), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 15μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Σε δήλωσή του μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τόνισε τα εξής: «Η υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την πόλη των Φαρσάλων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς το «αύριο» για την περιοχή. Ένα βήμα με περιβαλλοντικό πρόσημο, που θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Για να γίνει η πόλη των Φαρσάλων πιο φιλική στον άνθρωπο μέσα από μία μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής και ειδικότερα της υποδομής και των υπηρεσιών μεταφορών και κινητικότητας. Το ΣΒΑΚ λοιπόν με λίγα λόγια, φιλοδοξούμε να γίνει η πυξίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον».