Tρεις προτάσεις υποβλήθηκαν από τον Δήμο Φαρσάλων στην πρόσκληση της ΑΕΝΟΛ για ένταξη στο πρόγραμμα leader.
Aναλυτικά:
1) «Ανάπλαση Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Αμπελειάς και επανάχρησή του ως πολιτιστικό κέντρο», συνολικού προϋπολογισμού 175.805 ευρώ.
Το έργο αφορά στην ανάπλαση του παλιού Δημοτικού Σχολείου Αμπελειάς, ειδικότερα στη διαμόρφωσης του κυρίως κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου αυτού, ώστε να αναδειχθεί η χρήση του ως χώρος πολιτισμού (πολυχώρος συναντήσεων και εκθέσεων, χώρος αθλητικών εκδηλώσεων κτλ) με διασφάλιση της προσβασιμότητας από Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.
2) "Αστικές αναπλάσεις πόλεως Φαρσάλων ΙΙ", στην περιοχή "Μπασαγιαννέικα", συνολικού προϋπολογισμού 107.000 ευρώ.
Το έργο αφορά στη δημιουργία μιας πλατείας γειτονιάς συνολικής επιφάνειας περί τα 2,5 στρέμματα. Θα δημιουργηθεί πλατεία γειτονιάς, ανατολικά των ποδοσφαίρων 5 επί 5, θα γίνει ανάπλαση των πεζοδρομίων με ψυχρά υλικά εδαφοκάλυψης, φύτευση δένδρων και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων.
Τα πεζοδρόμια περιμετρικά της πλατείας θα κατασκευαστούν έτσι ώστε να επιτρέπουν την απρόσκοπτη κίνηση των πολιτών και τη διασύνδεση με ασφαλή τρόπο της βορειοανατολικής ενότητα της πόλης με το κέντρο.
3) " Δημιουργία ανοικτού υπαίθριου χώρου αναψυχής στην Τ.Κ. Βαμβακού" συνολικού προϋπολογισμού 175.000 ευρώ.
Το έργο αφορά στην αναβάθμιση κοινόχρηστου χώρου στην είσοδο του οικισμού της Βαμβακούς και στην ανάπλαση του, ώστε να δύναται να εξυπηρετεί τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ο χώρος έχει σχήμα περίπου τριγωνικό και περιβάλλεται περιμετρικά από κοινοτικούς δρόμους της Τ.Κ. Βαμβακού, με έκταση περίπου 3,5 στρέμματα ενώ σε συνδυασμό με τους όμορους χώρους άθλησης και εκπαίδευσης, δημιουργείται ένα σύνολο χώρων που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει σημαντικό αριθμό ανθρώπων και ποικίλες δραστηριότητες της Τ.Κ. Βαμβακού.
Η υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής παρέμβασης και η θέση της δίπλα σε σχολικές & αθλητικές μονάδες υπαγορεύει την ανάπλασή της σύμφωνα με τα νέα αστικά βιοκλιματικά πρότυπα, ούτως ώστε να μπορέσει ο οικισμός Τ.Κ. Βαμβακού να αναπτυχθεί με βασικό άξονα την οικολογία, τη δημιουργία βιώσιμων και ασφαλών δημόσιων χώρων για τους πολίτες.
β) Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ του ΥΠΕΣ
1. «Αγροτική οδοποιία στη Βλαχόστρατα (διασύνδεση Χαλκιάδων με Άνω Δασόλοφο)» συνολικού προϋπολογισμού 1.367.000 ευρώ.
To έργο αφορά στη βελτίωση της λειτουργικότητας και την ασφαλτόστρωση της αγροτικής οδού στη θέση «Βλαχόστρατα», η οποία βρίσκεται εντός του αναδασμού των Τ.Κ. Χαλκιάδων, Βαμβακούς, Σιτοχώρου, Δασολόφου και Σκοτούσσας της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα του Δήμου Φαρσάλων συνολικού μήκους περί τα 7,5 χλμ.
H αγροτική οδός είχε διανοιχθεί το έτος 1964, όταν ολοκληρώθηκαν τα έργα αναδασμού της Κοινότητας Σκοτούσσας Φαρσάλων, βρίσκεται ανατολικά του οικισμού των Χαλκιάδων, με σημείο έναρξης το σημείο διασταύρωσης με την παλαιά εθνική οδό Φαρσάλων – Λάρισας ενώ καταλήγει στον οικισμό Άνω Δασολόφος.
Διατρέχει τα αγροτεμάχια των Κτηματικών Περιφερειών Χαλκιάδων, Βαμβακούς, Σιτοχώρου, Δασολόφου και Σκοτούσσας και ενώνεται με τις εγκάρσιες αγροτικές οδούς των οικισμών, εξασφαλίζοντας τη μεταξύ τους οδική σύνδεση, την προσπέλαση και την προσβασιμότητα του πληθυσμού της περιοχής, από και προς στις αγροτικές τους ιδιοκτησίες, αλλά και την οδική σύνδεση των οικισμών Χαλκιάδων – Δασολόφου.