Ετήσιο μνημόσυνο πραγματοποιήθηκε προς τιμή του ήρωα πιλότου Υποσμηναγού Νικ. Θεοδώρου που θυσιάστηκε για να σώσει το 1976 το χωριό Σταυρός Φαρσάλων.

Στον τόπο θυσίας του 26χρονου ιπτάμενου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας και νυν δημοτικού συμβούλου Ελασσόνας  κ. Δημ. Παπαδημόπουλου, των δημοτικών συμβούλων Φαρσάλων κ.κ. Κων. Τύμπα, Μαρίας Ίφου, Ιων. Γκέβρου, Ευαγ. Κατσιαούνη Ευάγγελου του προέδρου της Τ.Κ. Σταυρού Μιχ. Στάικου και της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Τσιμπίδα. Στην μνήμη του έχει ανεγερθεί μνημείο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ

Το αεροπορικό δυστύχημα έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1976, όταν δύο αεροσκάφη της 344 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, συγκρούστηκαν στην περιοχή Χαλκιάδων στα Φάρσαλα.

Το ένα συνετρίβη μεταξύ Ορφανών και Λεύκης και το δεύτερο έξω από τον Σταυρό Φαρσάλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο πιλότοι. Ο υποσμηναγός Νικόλαος Θεοδώρου του Αριστείδου από τα Βάγια Βοιωτίας, προτίμησε να θυσιαστεί και να μην εγκαταλείψει το αεροπλάνο το οποίο θα έπεφτε μέσα στον Σταυρό Φαρσάλων.

Το οδήγησε έξω από το χωριό, όπου και συνετρίβη, ενώ εκείνος βρήκε τραγικό θάνατο. Στο σημείο της συντριβής είχε στηθεί από την οικογένειά του και την κοινότητα Σταυρού στο παρελθόν ένα εικονοστάσι, το οποίο καταστράφηκε μετά από εργασίες για τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος.

Έκτοτε έπειτα από πρωτοβουλία του πρ. Αντιπ. Περ. Συμβουλίου Θεσσαλίας Κ. Τύμπα το σώμα ψήφισε να στηθεί νέο μνημείο με έξοδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Το μνημείο υλοποιήθηκε το 2018.

ifarsala.gr