Το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης των Φαρσάλων έλαβε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο δήμος, με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Πρόκειται για το έργο«ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΦΑΡΣΑΛΩΝ» στον Άξονα Προτεραιότητας «ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΤΣ)» του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», συνολικού προϋπολογισμού 2.801.935,48 ευρώ.

Η υλοποίησή του θα έλθει να περατώσει το υπολειπόμενο 35% της πόλης, που μέχρι σήμερα εξυπηρετείται με μεμονωμένους απορροφητικούς βόθρους.

Ήδη, από την Τεχνική υπηρεσία του δήμου Φαρσάλων στάλθηκαν για προέγκριση τα τεύχη δημοπράτησης για προέγκριση,προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ
Τα προτεινόμενα έργα αποχέτευσης ακαθάρτων αποτελούν την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ακαθάρτων της πόλης και αναμένεται να καλύψουν το σύνολο του οικισμού Φαρσάλων, ενώ δεν απαιτούνται ούτε προβλέπονται μελλοντικές επεκτάσεις.

Υπάρχουν περιοχές του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου του οικισμού Φαρσάλων οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης, τα οικιακά λύματα αποχετεύονται σε μεμονωμένους απορροφητικούς βόθρους, όπου τα λύματα αποσυντίθενται και διηθούνται μέσα στο έδαφος, αποτελώντας έτσι σημαντική πηγή ρύπανσης του υπεδάφους, των υπογείων υδάτων, αλλά και του δικτύου ύδρευσης σε θέσεις όπου αυτό δεν είναι επαρκώς στεγανό.

Οι νέοι αγωγοί του δικτύου αποχέτευσης πρόκειται να παραλάβουν τα οικιακά λύματα των περιοχών του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου του οικισμού Φαρσάλων οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης.

Οι νέοι αγωγοί πρόκειται να συνδεθούν μέσω φρεατίων με τους αγωγούς του υφιστάμενου εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, το οποίο στη συνέχεια, μέσω των κεντρικών συλλεκτήρων, οδηγεί τα λύματα στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτωντου Δήμου Φαρσάλων και μετέπειτα στον τελικό αποδέκτη, τον ποταμό Απιδανό.

Ο οικισμός Φαρσάλων εξυπηρετείται σήμερα από χωριστικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων.   

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου τονίζει τα εξής: «Η οριστική δρομολόγηση της ολοκλήρωσης του αποχετευτικού των Φαρσάλων, είναι ένα σημαντικό έργο που έρχεται να πληρώσει ένα μεγάλο λειτουργικό κενό στην πόλη.

Εν έτει 2020, ακούγεται αυτονόητο και επιβεβλημένο ένας σύγχρονος οικισμός χιλιάδων κατοίκων να έχει ένα δίκτυο ακαθάρτων που θα διοχετεύει τα οικιακά λύματα στο περιβάλλον με ασφάλεια.

Εκ των πραγμάτων όμως ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε δουλειά που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, γιατί θέλω να θυμίσω πως το έργο αυτό είχε απορριφθεί και μετά από αγώνες της σημερινής δημοτικής αρχής εντάχθηκε και μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Πέραν από την ποιότητα ζωής που θα αναβαθμίσει για ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που σήμερα εξυπηρετείται με μεμονωμένους απορροφητικούς βόθρους, το έργο θα έχει και σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επιπρόσθετα, πλέον θα είμαστε συμμορφωμένοι με την κείμενη Ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάτι που μέχρι σήμερα δε συμβαίνει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και του δήμου μας για την αποτελεσματική συνεργασία, προσβλέποντας στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου».