Νέα παρέμβαση, μετά τις δύο επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε στους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, εκ των οποίων η πρώτη θα απαντηθεί  στη Βουλή τη Δευτέρα το απόγευμα από τον Υπ. Εσωτερικών,  πραγματοποιεί η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Εσωτερικών Ευαγγελία Λιακούλη,  καλώντας στα Φάρσαλα άμεσα τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τα εξής:   

«Τελείωσαν τα ψέματα και οι υποσχέσεις.

Η ήδη υπάρχουσα απομόνωση των Φαρσάλων που δεκαετίες τώρα δεν κατάφεραν να συνδεθούν ούτε με ένα σύγχρονο δρόμο με  τη Λάρισα,  όχι μόνο επιτάθηκε από την τελευταία καταστροφή του «Ιανού», αλλά πλέον δημιουργούνται νέες ειδικές συνθήκες στην περιοχή, που χρήζουν άμεσης επέμβασης.

Αγροτικές εκμεταλλεύσεις, επιχειρήσεις, σπίτια και υποδομές διαλύθηκαν.

Συζητήσαμε αυτή την εβδομάδα στη Βουλή,  το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τις πληγείσες περιοχές .

Ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά καλύπτει μόνο το κομμάτι της άμεσης οριζόντιας στήριξης, χωρίς κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περιοχή, αφού δεν κατάφερε να παρουσιάσει ή έστω να δρομολογεί κάποιο μέτρο μακράς πνοής.

Σήμερα και τώρα, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επαναφοράς της περιοχής των Φαρσάλων στη φυσιολογική της λειτουργία.

Οι διαθέσιμοι πόροι από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης κ.α. πρέπει να συνδυασθούν και να αξιοποιηθούν.

Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει άμεσα, αλλά και επόμενα μέτρα.

Το Κίνημα Αλλαγής, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους πληγέντες, αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζητήσαμε άμεσα από την Κυβέρνηση:

-Στήριξη των κατοίκων που επλήγησαν, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων χωρίς γραφειοκρατία και χρονοτριβές.

-Η οριζόντια στήριξη των 5000 ευρώ και 8000 ευρώ να δοθεί σε όλους τους πληγέντες για κατοικίες, κτίρια, εγκαταστάσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

-Εξατομίκευση των ζημιών για να καταβληθούν δίκαιες αποζημιώσεις με βάση το ύψος της πραγματικής ζημίας που έχει υποστεί ο κάθε πολίτης, αλλά και τη φύση της απασχόλησής του.

-Αναστολή όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων και παράταση όλων των προθεσμιών που λήγουν έως το τέλος του έτους.

- Χορήγηση των δικαιούμενων αγροτικών επιδοτήσεων και λόγω ανωτέρας βίας να μην ληφθεί υπόψιν η καταστροφή της παραγωγής ή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

-Διασφάλιση ρευστότητας με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

-Άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης σε οικισμούς και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Όμως , το μεγάλο στοίχημα για τα Φάρσαλα είναι η επόμενη μέρα, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μέτρα που οφείλουν να είναι ενταγμένα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό με δυο κύριους πυλώνες.

-Μονιμότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα υπηρετούν την παραγωγική ανασυγκρότηση.

-Μέτρα για επιδότηση της εργασίας και της παραγωγής και όχι επιδότηση της αναστολής της εργασίας και της εγκατάλειψης.

-Υλοποίηση σχεδιασμένων έργων υποδομής και νέα αναγκαία έργα με την εποπτεία και την εγγύηση του κράτους, ώστε να μην ξαναζήσουμε τα ίδια.

Είναι απαίτηση όλου του νομού, όλων των πολιτών και των φορέων μας, να έρθουν οι αρμόδιοι υπουργοί, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών στα Φάρσαλα, για να εκπονηθεί από κοινού με τους θεσμικούς φορείς των Φαρσάλων και του νομού μας, το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής.

Ο Τόπος μας και οι Άνθρωποί μας, είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες.

Δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν τα Φάρσαλα, με ανέξοδες ευχές και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις

Πάρτε το ελικόπτερό σας και ελάτε …» .