Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του πρώτου κύκλου πενταετούς αρχαιολογικής έρευνας στην αρχαία Σκοτούσσα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, ανοιχτή ξενάγηση στο ανασκαφικό πεδίο, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων εκπροσώπων της τοπικής πολιτικής σκηνής.
Οπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου "ο σκοπός της διοργάνωσης από τον Δήμο Φαρσάλων της ξενάγησης αυτής, ήταν να παρακολουθήσουν από κοντά οι πολίτες, τα εντυπωσιακά επιστημονικά αποτελέσματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, την εξέλιξη και τα ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών, τα οποία έχουν προσφέρει μεγάλο όγκο πληροφοριών και δεδομένων σε σχέση με τον μικρό χρόνο εξέλιξης των εργασιών στον χώρο και εν τέλει να εξοικειωθούν οι κάτοικοι της περιοχής με την πολύτιμη αρχαιολογική τους κληρονομιά και να συνειδητοποιήσουν ότι το κορυφαίο στοίχημα είναι η προστασία και προβολή αυτής της κληρονομιάς και η αποτροπή φαινομένων λαθρανασκαφής και αρχαιοκαπηλίας.
Την εκδήλωση διοργάνωσε και συντόνισε η Βάσω Νούλα, Ειδική Συνεργάτις του Δημάρχου Φαρσάλων, αρχαιολόγος και μέλος του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας που ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:
«Kαλώς ήρθατε σε αυτόν τον πολύτιμο για εμάς χώρο εργασίας. Σας υποδεχόμαστε με χαρά και ανυπομονούμε να σας παρουσιάσουμε εδώ, στην καρδιά του ανασκαφικού πεδίου και της αρχαίας πόλης της Σκοτούσσας, τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής σκαπάνης και τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα.
Να σας θυμίσω ότι οι αρχαιολογικές έρευνες στη Σκοτούσσα είναι καρπός μιας πολύ γόνιμης και παραγωγικής επιστημονικής συνεργασίας Ιταλών και Ελλήνων αρχαιολόγων, του Πανεπιστημίου της Messina και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, που εκπονούνται μέσα σε ένα άριστα δομημένο πλαίσιο. Συμμετέχουν κάθε χρόνο 32 Ιταλοί από το Πανεπιστήμιο της Messina και 5 Έλληνες αρχαιολόγοι. Η διεύθυνση του προγράμματος ανήκει από κοινού στον καθηγητή κ. Francesco La Torre και στην κ. Σοφία Καραπάνου.

Το όλο πρόγραμμα τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Φαρσάλων που συμβάλλει στην υλοποίησή του έμπρακτα και ουσιαστικά με υλικό και έμψυχο δυναμικό, ενώ καλύπτει τη στέγαση των μελών της Ιταλικής αποστολής και τα έξοδα σίτισής της».

Χαιρετισμό πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτούσσας Νίκος Φιλίππου αναφέροντας ότι: «είναι πολύ σημαντικό που γίνεται αυτό για τον τόπο μας, επιθυμούμε να συνεχιστεί, ευχαριστούμε τον Δήμο Φαρσάλων και όσους βοήθησαν, ώστε να πραγματοποιηθεί έως σήμερα ο πρώτος κύκλος ανασκαφών».
Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: «Φέτος, κλείνουμε τον πρώτο πενταετή κύκλο αρχαιολογικών ανασκαφών. Στην Αρχαία Σκοτούσσα, θα επιδιώξουμε να συνεχίσουμε το ανασκαφικό έργο, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Francesco La Torre και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Επίσης, θα ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για το κάστρο Ερέτριας, αισιοδοξώντας ότι όλα θα πάνε καλά και θα έχουμε την εκκίνηση της μελέτης, για να μείνει έτσι, το κορυφαίο έργο στην περιοχή, αυτό της διενέργειας ανασκαφικής έρευνας στο Χτούρι».
Λαμβάνοντας τον λόγο η Σοφία Καραπάνου, αναφέρθηκε στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία για τη Σκοτούσσα, στην ιστορία της έρευνας και στο πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της επιφανειακής έρευνας (survey) που εκπονήθηκε στον χώρο.
Τέλος, ο καθηγητής Francesco La Torre ξενάγησε το κοινό κατά χώραν, παρουσιάζοντας λεπτομερώς τα ανασκαφικά στοιχεία από τον χώρο της ανατολικής πύλης και αυτόν του μεγάλου δημοσίου κτηρίου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σπουδαιότητα του Προγράμματος της Σκοτούσσας και στην αποφασιστική και καθοριστική συμβολή του Δήμου Φαρσάλων στην υλοποίησή του ευχαριστώντας και επαινώντας προσωπικά τον Δήμαρχο Φαρσάλων και τη συνεργάτιδά του Βάσω Νούλα.

Η Βάσω Νούλα δήλωσε για τα αποτελέσματα του αρχαιολογικού προγράμματος της Σκοτούσσας: «Μετά από τη συμπλήρωση πέντε χρόνων επιφανειακής και ανασκαφικής έρευνας προκύπτει η εικόνα μίας μεγάλης πόλης η οποία έκοψε νομίσματα στην κλασική και ελληνιστική εποχή. Η επιφανειακή έρευνα κάλυψε όλη την έκταση της πόλης εντός των τειχών και την ακρόπολη.

Η πλειονότητα των ευρημάτων, κυρίως κεραμική και νομίσματα, χρονολογείται στην Ύστερη Κλασική και Ελληνιστική περίοδο, από τον 4ο έως τον 1ο αιώνα π. Χ. Αυτή είναι η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής της πόλης, κατά την οποία κατασκευάστηκε ο οχυρωματικός της περίβολος με μεγάλους κυβολίθους, που περικλείει μία έκταση αστικού χώρου περίπου εξακοσίων στρεμμάτων. Η μεγάλη ποσότητα κεραμικής, υφαντικών βαρών, μυλολίθων, πήλινων κεραμίδων στέγης, λίθινων αρχιτεκτονικών θραυσμάτων και απορριμμάτων εργαστηρίων, όλα μας μιλούν για μία μεγάλη οργανωμένη πόλη, με ιδιωτικές οικίες και δημόσια κτήρια.
Η πρώτη εξέταση των ευρημάτων της επιφανειακής έρευνας έδειξε επίσης την πενιχρή αντιπροσώπευση της κεραμικής των ρωμαϊκών χρόνων, σε συμφωνία με τον Παυσανία που αναφέρει μία ακατοίκητη Σκοτούσσα την εποχή που αυτός επισκέπτεται την Θεσσαλία. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εντοπισμός για πρώτη φορά της βιβλιογραφικά άγνωστης έως πρόσφατα κατοίκησης της θέσης κατά τη Νεολιθική, Μυκηναϊκή, Ύστερη Εποχή του Σιδήρου και τη Γεωμετρική περίοδο στην ακρόπολη και στην πεδινή περιοχή στα βόρειά της, καθώς και η ύπαρξη μιας υστερο-βυζαντινής φάσης κατοίκησης (13ος – 14ος αι. μ.Χ.).
Με την επιφανειακή έρευνα εντοπίστηκε, επιπλέον, η πορεία των τειχών της πόλης, μήκους 4.000 μ. περίπου, στα οποία υπήρχαν τουλάχιστον πέντε πύλες. Παράλληλα, ανασκάφηκε η κύρια πιθανότατα πύλη του ανατολικού σκέλους του τείχους της πόλης. Η πύλη έχει πλάτος 3,00 μ. και προστατεύεται από δύο πύργους. Στην περιοχή της εντοπίστηκαν επίσης οικοδομικά λείψανα των ύστερων ρωμαϊκών – πρώιμων βυζαντινών χρόνων.
Τέλος, άρχισε και συνεχίζεται η ανασκαφή του μεγάλου δημοσίου κτηρίου των ελληνιστικών χρόνων, στον ανατολικό τομέα της αρχαίας πόλης, πλησίον της προαναφερθείσας πύλης. Έχουν προς το παρόν εντοπισθεί κα αποκαλυφθεί τρία δωμάτια με βοτσαλωτό δάπεδο και κομμάτια εγχρώμων επιτοίχιων ασβεστοκονιαμάτων πεσμένα επάνω σε αυτό. Πρόκειται για κτήριο Κορινθιακού Ρυθμού, όπως υποδηλώνουν τα αρχιτεκτονικά του μέλη που βρέθηκαν, όπως τμήματα τριγλύφων και κιόνων και τμήμα επιστυλίου με την επιγραφή Σ Α».
Την ανοιχτή ξενάγηση, παρακολούθησαν μεγάλο πλήθος κόσμου, ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Άρης Καραχάλιος, οι Αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μπαμπανίκας, Κωνσταντία Μπένου, Σοφία Ταστεμίρογλου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Βασιλείου, Χριστόδουλος Παπαγεωργίου, Νίκος Γκατζόγιας και Δέσποινα Συροπούλου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής.