Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών και το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων, σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους -Τμήμα Λάρισας, διοργανώνουν την Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Τα ορατά και τα αόρατα της Ιστορίας στα Μουσεία και τα Αρχεία – Μνήμη και τοπικές κοινωνίες», το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά (κεντρικό κτήριο, αμφιθέατρο, 2ος όροφος).

Διακεκριμένοι ομιλητές θα καταθέσουν την εμπειρία τους σε σχέση με τη συνδρομή της προφορικής ιστορίας στο πλαίσιο νέων ιστορικών ερμηνειών και αναπαραστάσεων στα Μουσεία και τα Αρχεία, χαρτογραφώντας συγκεκριμένα παραδείγματα και περιπτώσεις.

Σκοπός της συνάντησης είναι να ερευνηθεί κατά πόσο η μικρή κλίμακα της βιωμένης μνήμης και της ζωντανής ιστορίας μπορεί να συμπορευτεί -ή όχι- με τη μεγάλη κλίμακα της δημόσιας ιστορίας.

Κι αν όλα τα παραπάνω είναι δυνατόν να δώσουν τόπο, σ’ έναν πιο ισότιμο διάλογο των τοπικών κοινωνιών, ανάμεσα στο παρόν και το μέλλον, εκεί όπου οι καθημερινοί άνθρωποι αλλά και οι δύσκολες στιγμές της ιστορίας, μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους φωνή μέσα στα Μουσεία και στους φορείς διαχείρισης της μνήμης.

Η Ημερίδα πλαισιώνει την περιοδική έκθεση “Ο σεισμός, όπως τον ζήσαμε εμείς!” στο Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων (7/6-31/12/2023), η οποία αποτελεί το οπτικοακουστικό αποτύπωμα ενός προγράμματος καταγραφής βιωμένων ιστοριών σεισμών με σκοπό τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού και πολυσυλλεκτικού αρχείου από το Μουσείο και τα Γ.Α.Κ.-Τμήμα Λάρισας.

Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Προφορικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (Ι.Α.Κ.Α.), Κωνσταντίνα Κόντσα, Αρχαιολόγος-Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων και η Φανή Καραγιάννη, Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ.- Τμήμα Λάρισας.