Συνεχίζεται η συγκομιδή καρυδιών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Ο κ. Βάιος Λιάνος, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, που έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή της Ελασσόνας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε καλή χρονιά την ποιότητα καρυδιών. Μόνο όσα χωράφια δεν πήραν μέτρα φυτοπροστασίας μετά τις βροχές το Δεκαπενταύγουστο λόγω της υγρασίας θα έχουν πρόβλημα με ανθράκωση στα φύλλα.

Οι ποσότητες παραγωγής όμως είναι μειωμένες. Οι τιμές παραγωγού κινούνται στα περσινά επίπεδα με μια μικρή μείωση. Το θετικό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά τα εισαγόμενα καρύδια, που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μειωμένη ποσότητα αλλά και πολλά καρύδια έχουν ποιοτικά προβλήματα. Επίσης υπάρχει και θέμα με τα μεγέθη και μικροκαρπία. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Chandler.

Στα άσπαστα η τιμή παραγωγού για τα καλής ποιότητας κυμαίνεται από 3 έως 4 ευρώ το κιλό. Η πεταλούδα έχει τιμή χονδρική στα 10 - 11 ευρώ το κιλό, ενώ το τέταρτο στα 8 έως 9 ευρώ. Το εμπόριο ζητά και πληρώνει την καλή ποιότητα».

agrotypos.gr