Συνεχίζεται η συγκομιδή καρυδιών με την παραγωγή να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχει “πληγωθεί” και η ποιότητα της ψίχας.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Λιάνο, καρυδοπαραγωγό, από τη Μαγούλα Ελασσόνας, ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, που έχει 60 στρέμματα με καρυδιές στην περιοχή, αναφέρει ότι φέτος ήταν δύσκολη η χρονιά σε ό,τι αφορά τις ποσότητες παραγωγής που ήταν μειωμένες, σε σχέση με πέρυσι.

Όπως είπε στην ΕΡΤ3, οι ιδιότητες του καρυδέλαιου που παράγουν είναι πολλές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, ενώ βοηθούν και στην άμυνα του οργανισμού στις ιώσεις. Η γεύση του είναι διαφορετική από το ελαιόλαδο, ωστόσο, ευχάριστη και διαφορετική. Το καρυδέλαιο βοηθάει στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και στη θεραπεία δερματικών παθήσεων. Επιπλέον, το βούτυρο καρυδιού πέρα από τις ιδιότητες που έχει, είναι υπέροχο και ως άλειμμα στο ψωμί.

Πάντως, το θετικό είναι ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην εγχώρια αγορά τα εισαγόμενα καρύδια που έρχονται κυρίως από Ουκρανία και Χιλή, με χαμηλές τιμές αλλά δεν έχουν σχέση με την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιάνος.

ertnews.gr