Πες “αντίο” στα καλοκαιρινά κιλάκια !
Είναι γεγονός ! Στις διακοπές σου πήρες 3 – 4 κιλάκια παραπάνω (Ναι ! Ίσως εκείνες οι μπύρες κάθε απόγευμα με θέα το ηλιοβασίλεμα δίπλα στο κύμα να ήταν τελικά υπερβολή ...), αλλά από τότε που επέστρεψες στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς σου έχεις βάλει στόχο να τα χάσεις ! Προσέχεις τη διατροφή σου, ασκείσαι όσο μπορείς (και προλαβαίνεις), αλλά η ζυγαριά δείχνει να μη θέλει να σου κάνει τη χάρη. Ο δείκτης της έχει κολλήσει και τα νεύρα σου πάνε να σπάσουν ...
Τι φταίει για αυτό το φαινόμενο της “κολλημένης” ζυγαριάς ;
Τι κάνεις λάθος ή ... τι δεν κάνεις σωστά ;
Τι πρέπει να ξέρεις για να βάλεις ξανά φωτιά στη ζυγαριά ;

ΟΧΙ στις απότομες αλλαγές – ΝΑΙ στο πρόγραμμα !
Το λεγόμενο “φαινόμενο της κολλημένης ζυγαριάς” δεν είναι σπάνιο, αντιθέτως πολλοί είναι εκείνοι που παραπονιούνται πως η προσπάθειά τους να χάσουν βάρος διακόπτεται ξαφνικά και η ζυγαριά κολλάει σε συγκεκριμένα κιλά και πεισματικά αρνείται να κατέβει πιο κάτω !
Συνήθως, για το απότομο αυτό “φρενάρισμα” της απώλειας βάρους, ευθύνεται ο μεταβολισμός ! Η απότομη μείωση θερμίδων που επέβαλες στον οργανισμό σου με το εκάστοτε διατροφικό πρόγραμμα, διατροφή ή δίαιτα, σοκάρει τον οργανισμό, ο οποίος προσπαθεί να περισώσει ενέργεια που θεωρεί ότι θα του χρειαστεί αφού απειλείται με στέρηση τροφής !
(Μπορείτε να δείτε αξιολογήσεις για διατροφές και δίαιτες εδώ)
Τι πρέπει να κάνω ;
Πώς να καταπολεμήσω την “άρνηση” του οργανισμού μου να χάσει περισσότερο βάρος ;
Τι κάνω λάθος ;
Η λύση είναι μία ... ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΝΙΩΘΕΙ ΠΩΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ !
Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό ;
Πώς μπορώ να ξεγελάσω τον οργανισμό και τη λειτουργία του ;
Πώς θα τον κάνω να μη νιώθει ότι στερείται τροφής ... χωρίς όμως να καταναλώνω περισσότερες θερμίδες ;
Η απότομη στέρηση τροφής θέτει τον οργανισμό σου σε αμυντική θέση απέναντι στην πείνα που του υποβάλλεις ! Γι’ αυτό το λόγο, η μείωση των θερμίδων από τα γεύματα, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά και σε καμία περίπτωση απότομα και βίαια !
Επίσης, είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, να μη συνηθίζει ο οργανισμός σε ένα πάγιο και σταθερό διατροφικό πλάνο, με πανομοιότυπες τροφές και σταθερή θερμιδική πρόσληψη !
ΣΥΜΒΟΥΛΗ : Μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα κυκλικό πρόγραμμα διατροφής, με ελαφρώς αυξομειούμενη πρόσληψη ημερήσιων θερμίδων ! Αυτό σημαίνει 2 ημέρες την εβδομάδα πρόγραμμα που θα κυμαίνεται περίπου μεταξύ 1000 και 1200 θερμίδων σωστά κατανεμημένων σε 5 ημερήσια γεύματα (πρωινό, ενδιάμεσο σνακ, μεσημεριανό, ενδιάμεσο σνακ και βραδινό γεύμα) ! Οι θερμίδες αυτές θα προέρχονται από λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη ! Τις υπόλοιπες 5 ημέρες της εβδομάδας, θερμίδες μεταξύ 1200 και 1500 !!!
ΠΡΟΣΟΧΗ : Για την εφαρμογή του κυκλικού προγράμματος, απαιτείται τακτική εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα και άσκηση, και φυσικά επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού !
Μπορεί οι 1500 θερμίδες να σου ακούγονται πάρα πολλές για να καταφέρεις να χάσεις κιλά, αλλά με ταυτόχρονη εφαρμογή άσκησης και εναλλαγή υψηλοθερμιδικών και ολιγοθερμιδικών ημερών, ο μεταβολισμός σοκάρεται και οι καύσεις μεγιστοποιούνται ! Παράλληλα, με τη σωματική άσκηση, αυξάνεται και η μυϊκή μάζα στο σώμα που ενεργοποιεί ακόμα περισσότερο την μεταβολική λειτουργία του οργανισμού !