Ο τίτλος του άρθρου δεν απευθύνεται μόνο σε άτομα που ασχολούνται συστηματικά με βάρη και αλτήρες. Είναι μια προτροπή και για όσους θέλουν απλώς να χάσουν τα περιττά κιλά και να μετατρέψουν το λίπος και την πλαδαρότητα σε καλογυμνασμένους μύες, αλλάζοντας ουσιαστικά και την εξωτερική τους εμφάνιση χάρη στο αδυνάτισμα με αδυνατιστικά προϊόντα.

Τα δύο παραπάνω δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν ταυτόχρονα αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για διαφορετικές μεταβολικές διεργασίες, οι οποίες έχουν εντελώς ξεχωριστούς μηχανισμούς ως βάση. Το χτίσιμο και η γράμμωση των μυών προϋποθέτει έντονη γυμναστική με αντιστάσεις, αλλά και ένα πρόγραμμα διατροφής με πολλές θερμίδες που «καίγονται» και μετατρέπονται σε ενέργεια. Ωστόσο, για να αναπτυχθούν οι μύες, πρέπει πάντα να υπάρχουν κάποιες θερμίδες ως υπόλοιπο.

Έτσι, το πιο φρόνιμο είναι να επικεντρωθούμε πρώτα στον έναν από τους δύο στόχους και εν συνεχεία να δοκιμάσουμε να επιτύχουμε και τον άλλο. Αλλιώς πολύ δύσκολα θα τα καταφέρουμε. Το πρώτο χρειάζεται να προσλαμβάνεις περισσότερες θερμίδες ημερησίως από όσες «καις» και να ξεκουράζεσαι αρκετά. Αντίθετα, θα μειώσεις το σωματικό σου λίπος μόνον εάν δημιουργήσεις ενεργειακό έλλειμμα, δηλαδή προσλαμβάνεις λιγότερες θερμίδες και «καις» περισσότερες.

Επομένως, η σωστή στρατηγική είναι να επικεντρωθείς πρώτα στον ένα στόχο και κατόπιν στον άλλο, με όποια σειρά σε βολεύει καλύτερα. Η πρωινή γυμναστική θα ήταν καλύτερα να γίνεται πριν φάμε κάτι και αφού έχουμε πιει κάποιο αποτοξινωτικό αφέψημα ή ρόφημα. Έτσι, το σώμα μας δεν θα έχει μεγάλα αποθέματα υδατανθράκων και ο οργανισμός θα αναγκαστεί να «κάψει» μεγαλύτερη ποσότητα λίπους.