Ο διαβήτης είναι μία πάθηση του μεταβολισμού των τροφών, λόγω μερικής ή πλήρους έλλειψης μίας σημαντικής ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας, της ινσουλίνης και ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι ταινίες μέτρησης σακχάρου contour next αποτελούν για τους πάσχοντες μία ασφαλή και αποτελεσματική λύση στη μέτρηση του σακχάρου.

Όλοι έχουμε μία μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, από την οποία λαμβάνουμε τα απαραίτητα ποσοστά ενέργειας σε καθημερινή βάση. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενός φυσιολογικού ατόμου μετά από νηστεία τουλάχιστον 8-10 ωρών (κυρίως το πρωί όταν ξυπνάμε), είναι χαμηλότερα από 100 mg/dl. Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα είναι αναμενόμενη κατά τη λήψη τροφής, αλλά σε ένα φυσιολογικό άτομο τα επίπεδα της δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 140 mg/dl, δύο ώρες μετά το γεύμα.

Για τη διάγνωση του διαβήτη τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από τουλάχιστον οκτάωρη νηστεία, πρέπει να υπερβαίνουν τα 126 mg/dl, ενώ δύο ώρες μετά από εξέταση καμπύλης σακχάρου, το σάκχαρο πρέπει να είναι πάνω από 200 mg/dl.

Γενικότερα, ο διαβήτης χαρακτηρίζεται «ύπουλη» ασθένεια, επειδή χρειάζεται μέχρι και δέκα χρόνια για να προκαλέσει συμπτώματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό. Ένα άτομο μπορεί να ζει για πολλά χρόνια με τον διαβήτη χωρίς σημαντικά συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση. Τα βασικότερα από αυτά είναι η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν ο τρόπος που ζούμε και τρεφόμαστε.