Δεν υπάρχει σήμερα αιτιολογική θεραπεία για το κρυολόγημα ή τη γρίπη, ενώ τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στις δύο αυτές περιπτώσεις, αφού χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.

Κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει 3-4 ιώσεις κάθε χρόνο κατά μέσο όρο, με τη συμπτωματολογία να είναι περίπου η ίδια. Τους χειμερινούς μήνες οι ιώσεις μπορεί να είναι τόσο κοντά η μία στην άλλη, που ο πάσχων θεωρεί ότι αποτελούν μία προσβολή. Εάν έχετε πυρετό, θα πρέπει να μείνετε στο σπίτι σας και να ξεκουραστείτε για μερικές ημέρες.

Πίνετε άφθονα υγρά όπως νερό, χυμούς φρούτων, τσάι από βότανα και ελαφριές σούπες. Τα υγρά βοηθούν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων και θεωρούνται πολύτιμα όταν υπάρχει πυρετός, αφού παρατηρούνται αυξημένες απώλειες υγρών με κίνδυνο αφυδάτωσης. Εάν έχετε πόνο στο λαιμό, μπορείτε να κάνετε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο, που απαλύνει τον πόνο.

Οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε σταγόνες φυσιολογικού ορού για τη μύτη, ώστε να ρευστοποιηθούν οι εκκρίσεις και να ενυδατώνεται το ευαίσθητο δέρμα της μύτης. Τα αναλγητικά είναι τα παυσίπονα, ενώ κάποια από αυτά έχουν και αντιπυρετικές ιδιότητες. Τα αντιβηχικά επιδρούν στον εγκέφαλο και καταστέλλουν το βήχα, ωστόσο όταν ο βήχας είναι παραγωγικός δεν είναι σωστό να παίρνετε αντιβηχικά.

Τα αποχρεμπτικά συμβάλλουν στη ρευστοποίηση των φλεγμάτων και των εκκρίσεων του αναπνευστικού συστήματος, τα οποία αποβάλλονται με αυτό τον τρόπο ευκολότερα με το βήχα. Τα αποσυμφορητικά είναι ουσίες που μειώνουν τη συμφόρηση, η οποία εμφανίζεται στις διάφορες διόδους και ιδιαίτερα σε αυτές της μύτης.