Το κρυολόγημα είναι μία κατάσταση που βιώνουν κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι, ειδικά από το τέλος του φθινοπώρου μέχρι το τέλος του χειμώνα. Ωστόσο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους.

Αυτό που έχει σημασία, όποια πρακτική και αν ακολουθήσει κάποιος, είναι όλες οι κινήσεις να γίνονται με υπομονή και μέτρο. Τα μη κορτιζονούχα αποσυμφορητικά σπρέι μπορούν να σας ανακουφίσουν από τη ρινική συμφόρηση, αλλά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από μία εβδομάδα και αυτό με κενά, αφού υπάρχει ο κίνδυνος να τα «συνηθίσει» ο οργανισμός και να προκληθεί η λεγόμενη φαρμακευτική ρινίτιδα.

Εάν, εκτός από το συνάχι, έχετε και πονόλαιμο, είναι καλό να κάνετε τρεις φορές την ημέρα γαργάρες με ροδόνερο, αλατόνερο ή χαμομήλι, που δρουν αντισηπτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε αντισηπτικές καραμέλες, αλλά και εδώ χρειάζεται μέτρο στην ημερήσια κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά τα αντιπυρετικά, ένα τέτοιο χάπι (παυσίπονο, ασπιρίνη, παρακεταμόλη) μπορεί να σας ανακουφίσει σε περίπτωση που νιώθετε μεγάλη καταπόνηση και ο πυρετός σας είναι άνω των 38ο C. Από την άλλη, η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος βοηθά στην εξόντωση των ιών του αναπνευστικού συστήματος, αφού δεν αντέχουν τη ζέστη. Έτσι, δεν πρέπει να λαμβάνετε τέτοια χάπια με το παραμικρό.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης C δεν μειώνουν τη διάρκεια της ίωσης, ενώ αν το παρακάνετε, μπορεί να νιώσετε γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων αποτελεί μία εναλλακτική λύση όταν δεν προσλαμβάνετε βιταμίνη C μέσω της διατροφής σας και έχουν κυρίως προληπτική δράση.