Έκλεισε τις πύλες της η διεθνής έκθεση τροφίμων και ποτών SIAL PARIS 2018, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Παρίσι της Γαλλίας από 20-25 Οκτωβρίου 2018 με τη συμμετοχή επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Η  SIAL PARIS είναι μια παγκόσμια έκθεση που φέρνει σε επαφή παραγωγούς και αγοραστές από όλο τον κόσμο. Αποκαλύπτει τις τάσεις και τις καινοτομίες που διαμορφώνουν τη βιομηχανία τροφίμων του αύριο ενεργώντας ως ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό κέντρο, που παρέχει εξαιρετική απόδοση της επένδυσης και υψηλής ποιότητας αγοραστές.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι παρούσες στις μεγάλες διοργανώσεις και διεισδύουν αποτελεσματικά τόσο σε υπάρχουσες όσο και σε νέες αγορές, καθώς οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, χάρη στην ποιότητα των προϊόντων και την υψηλή διατροφική τους αξία.

Φέτος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσωπήθηκε με 10 συμμετοχές τοπικών επιχειρήσεων των 4 νομών , από τις οποίες 4 ήταν οι συμμετοχές Λαρισαϊκων επιχειρήσεων- μελών του Επιμελητηρίου Λάρισας. Το Επιμελητήριο Λάρισας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδότησαν με ποσοστό 66% τις λαρισαϊκές επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος στην έκθεση και τη διοργάνωση την ανέλαβε η εταιρία GREAT.

Αυτές ήταν οι κάτωθι :

1. Ελληνική εταιρία Κονσερβοποϊίας ELVAK A.E. (Παραγωγή κομπόστας και πουρέ φρούτων, μαρμελάδας και κέτσαπ. Τυποποίηση ελιών.)

2. AGRONUTS (παραγωγή ξηρών καρπών)

3. ΛΥΤΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ & ΥΙΟΙ Ο.Ε. (Τυροκομέιο)

4. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ (ουζο, τσίπουρο κλπ)

Γενικότερα παρατηρήθηκε φέτος αύξηση 10% στην ευρύτερη ελληνική συμμετοχή (105 ελληνικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στο εθνικό περίπτερο μέσω Enterprise Greece ,  αλλά η συμμετοχή ήταν πολύ μεγαλύτερη καθώς υπήρξαν πολλές ανεξάρτητες επιχειρήσεις, γεγονός  που συμβαδίζει με την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών). Να σημειώσουμε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις εξαγωγές, καθώς φέτος αυξάνονται με ρυθμό πάνω από 10% κι αυτό σημαίνει ότι το ισοζύγιο της χώρας βελτιώνεται περίπου κατά 2 δισ. Είναι πολύ αισιόδοξο να βλέπουμε ότι στη δεδομένη συγκυρία οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εξωστρέφεια, δεν φοβούνται να βγουν έξω και όλο και περισσότερο τολμούν να κάνουν το βήμα.

Το Επιμελητήριο Λάρισας εκπροσώπησαν στην ως ανω έκθεση η Γενική Γραμματέας του Επιμελητηρίου κα Καλλιόπη Τζήκα, οι   Διοικητικοί Σύμβουλοι κ. Κουρδής Ιωάννης , κ. Χελιδόνης Αναστάσιος και ο Πρόεδρος του τμήματος Εμπορίου κ. Δημοβέλης Γεώργιος.  Την  Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Λαδόπουλος Γεώργιος. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη ο 

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος και επισκέφθηκε τα ελληνικά περίπτερα και συζήτησε εκτενώς με τους εκθέτες μας.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ:

Η έκθεση περιλαμβάνει 20 εκθεσιακούς τομείς όπου προβάλλεται το σύνολο των προϊοντικών κατηγοριών της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών  καθώς και τεχνολογικά προϊόντα για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπως και προϊόντα συναφή με τις υπηρεσίες εστίασης. Οι σημαντικότεροι  τομείς είναι γενικά τρόφιμα , κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά , προϊόντα αρτοποιίας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στην έκθεση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις ελληνικές εξαγωγές. Είναι μια διεθνής έκθεση με μέγεθος εντυπωσιακό:¨πάνω από 150.000 επισκέπτες από 194 χώρες , 7.000 εκθέτες από 109 χώρες και ο αριθμός των επαφών για τους εκθέτες ανήλθε μέχρι και σε 100 επαφές ανά εταιρία  για το διάστημα των 5 ημερών, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για νέες επιχειρηματικές συνεργασίες και αναπτύσσοντας τις ήδη υπάρχουσες. 

Στη διάρκεια της Έκθεσης  η Διοίκηση και τα στελέχη  του Επιμελητηρίου πραγματοποίησαν έναν επιτυχημένο κύκλο επαφών και συναντήσεων με τον καθένα συμμετέχοντα εκθέτη – μέλος του Επιμελητηρίου, κατά τη διάρκεια των οποίων συζήτησαν τα υπέρ της συμμετοχής τους, εντόπισαν τις αδυναμίες  και έθεσαν τη βάση για περαιτέρω βελτίωση της παρουσίας τους την επόμενη φορά. Tην προτελευταία ημέρα της έκθεσης, στις 24-10-2018, την τιμητική της είχε η Θεσσαλία με διεξαγωγή μαγειρικής και γευσιγνωσίας θεσσαλικών προϊόντων και συνταγών στο περίπτερό μας από τα ελληνικά εστιατόρια «Μavromatis», που διαπρέπουν στο Παρίσι .