Οι αιμορροΐδες και η κύστη κόκκυγος, στις μέρες μας, αποτελούν δύο εύκολα αντιμετωπίσιμα προβλήματα, με τα σύγχρονα μέσα να είναι στο πλευρό της ιατρικής.Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν και στις δύο παθήσεις είναι αρκετά και συνήθως επώδυνα, γι’ αυτό θα πρέπει να επισκέπτεστε στον γιατρό, όταν τα αναγνωρίσετε.

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος προτιμά άνδρες από 15-45 ετών, με βασικούς παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί, την πυκνή τριχοφυΐα στην περιοχή αλλά και την έλλειψη της υγιεινής στην περιοχή. Επίσης η συνεχής πίεση και η τριβή της περιοχής με τα ρούχα είναι επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία.

Η καθιστική δουλειά γραφείου συνεπάγεται με καθόλου αερισμό της περιοχής, πράγμα που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Για να προλάβετε όσο γίνεται οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσέχετε την υγιεινή σας. Γενικά η ενδελεχής και διαρκής υγιεινή της περιοχής μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο πρόληψης.

Τα συμπτώματα, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι κοινά για όλους. Ο πόνος και το οίδημα που μπορεί να συνοδεύεται από υψηλό πυρετό καικνησμό. Αν το απόστημα αυτό κάνει την εμφάνισή του, τότε η μόνη αντιμετώπιση είναι χειρουργική και θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Αιμορροΐδες

Τις αιμορροΐδες θα τις καταλάβετε, εξαιτίας του πόνου που δημιουργείται κατά την κένωση. Από την άλλη πολλοί ασθενείς το καταλαβαίνουν αν δουν στα κόπρανα αίμα κατά τη κένωση. Συνήθως το αίμα είναι καθαρό κόκκινο και εμφανίζεται αμέσως μετά την κένωση.

Αν έχετε εξωτερικές αιμορροΐδες, τότε το πρήξιμο είναι περισσότερο και θα είναι απτή μία σκληρή μάζα γύρω από τον πρωκτό.

Ανάλογα με τον βαθμό που έχουν εξελιχθεί οι αιμορροΐδες, ο γενικός χειρουργός αποφασίσει και τον τρόπο αντιμετώπισης της αιμορροΐδοπάθειας.

Γενικός Χειρουργός Γ. Ηλίας Αθήνα