Μέχρι το τέλος της εβδομάδος αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Υγιεινής και Περιβάλλοντος της περιφέρειας Θεσσαλίας από τον Τιταρήσιο ποταμό που η κατάσταση του έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους των δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου εξαιτίας της εμφάνισης μαυρισμένων και αφρισμένων νερών.
Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μια νέα ρύπανση που προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς από τα νερά του εμπλουτίζεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της  ευρύτερης  περιοχής της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας  ο πρώην δημοτικός και πρόεδρος της Κοινότητας Τυρνάβου  επί δημαρχίας του αείμνηστου Νίκου Χελιδώνη, Αντώνης Λιάνος, ο δήμος Τυρνάβου είχε αναθέσει την εκπόνηση μελέτης για τον Τιταρήσιο στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η μελέτη που εκπονήθηκε έδειξε ότι από τα νερά του εμπλουτίζεται η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και σε αυτό θα βοηθούσε η κατασκευή φραγμάτων. Όμως, η μελέτη μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο εάν σταματούσε η ρύπανση του ποταμού από τα τυρόγαλα που εκείνη την εποχή (1995), συνέβαινε καθημερινά από τις τυροκομικές μονάδες της περιοχής. Το τυρόγαλο σύμφωνα με την μελέτη  δημιουργούσε μια κρούστα και δεν επέτρεπε τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
Σύμφωνα με τον κ. Λιάνο, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν υλοποιήθηκε η μελέτη που πληρώθηκε από τον δήμο Τυρνάβου.
Είκοσι δύο χρόνια μετά ο Τιταρήσιος εξακολουθεί να ρυπαίνεται, παρά τις συστάσεις και τις ποινές που έχουν επιβληθεί κατά καιρούς  σε όσους έχουν εντοπισθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στο μεταξύ χθες κλιμάκιο της περιφέρειας επισκέφθηκε την περιοχή και πήρε δείγματα από πολλά σημεία και αναμένονται τα αποτελέσματα καθώς και η έκθεση της αυτοψίας. Πάντως είναι ηλίου φαεινότερων ότι αυτή τη φορά η ρύπανση και μόλυνση του ποταμού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τα μαύρισμα και άφρισμα των νερών του ποταμού σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνει λύματα και βοθρολύματα. Κάποιοι κάνουν λόγο για υγειονομική «βόμβα» με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Γιώργος Καλτσογιάννης επεσήμανε ότι θα γίνει ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία.

ert.gr (Ευάγγελος Μητρούσιας)