Στην 9η συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία θα διεξαχθεί από τις 5-7 Νοεμβρίου 2019 στο Έρντινγκ (Erding) της Γερμανίας, θα συμμετάσχει ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας.

Η συνδιάσκεψη έχει θέμα «Νέα Επανεκκίνηση για πιο δυναμική τοπική αυτοδιοίκηση – Νέοι δρόμοι για πιο ισχυρή Ευρώπη» και δίνει την ευκαιρία σε αιρετούς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την Ελλάδα και τη Γερμανία να ανταλλάξουν τεχνογνωσία, καλές πρακτικές και να δρομολογήσουν συνεργασίες σε ένα μεγάλο φάσμα πολιτικών.

Στη συνδιάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Erding Max Gotz, o Γερμανός Υφυπουργός αρμόδιος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ) Norbert Barthle και ο Έλληνας Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Από τη Θεσσαλία θα ταξιδέψουν για το Έρντινγκ ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γάτσας και ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης, οι οποίοι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα συμμετάσχουν στο «Φόρουμ συνεργασιών» και θα συναντήσουν τους κ. Winkler και κ. Heller, τέως δημάρχους Haslach και Hofstetten αντίστοιχα, προκειμένου να εμβαθύνουν υφιστάμενες και να δρομολογήσουν νέες συνεργασίες μεταξύ των δήμων τους.

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας θα παρακολουθήσει τα θεματικά εργαστήρια: «Χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε. για τη διμερή συνεργασία» και «Προώθηση γεωργικών προϊόντων», ενώ θα συμμετάσχει στις παράλληλες θεματικές συζητήσεις: «Γεφύρωση των ανισοτήτων και ισότιμες συνθήκες διαβίωσης» και «Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο: Προοπτικές και προκλήσεις».

Ο κ. Γάτσας αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη θεματική ενότητα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και προοπτικές: Ανάπτυξη της υπαίθρου και επαγγελματικές ευκαιρίες ως βασικές δεσμεύσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που έχει στόχο να αναδείξει το θέμα της υπαίθριας ανάπτυξης και των τρόπων με τους οποίους οι Δήμοι μπορούν να προσφέρουν επαγγελματικές ευκαιρίες στους πολίτες τους.

Μια ευημερούσα τοπική οικονομία αποτελεί αναγκαιότητα για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να παραμείνουν στον τόπο τους, όπου οι θέσεις εργασίας θα είναι επαρκείς.

Απαιτείται όμως από τους πολιτικούς και τον δημόσιο τομέα η χάραξη μιας στρατηγικής, έτσι ώστε οι κάτοικοι της υπαίθρου να ισθάνονται ότι η πόλη και το χωριό τους είναι «το σπίτι» που τους εξασφαλίζει σιγουριά και τους εγγυάται ασφάλεια, καθώς επίσης τους δίνει πρόσβαση σε εκπαίδευση, επαγγελματικές προοπτικές και τους παρέχει και ένα σύγχρονο επίπεδο διαβίωσης.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν τον συνεταιρισμό παραγωγών «Tagwerk» και το ζυθοποιείο «Erdinger Weißbräu». Το όνομα Erding είναι παγκοσμίως γνωστό από την μπύρα «Erdinger Weiss» και η «Erdinger Weißbräu» αποτελεί τη μεγαλύτερη ζυθοποιία μπύρας τύπου Weiss στον κόσμο.