Στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδος εντάσσεται το Σαραντάπορο Ελασσόνας μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών προς τον Δήμο Ελασσόνας.

Αυτό διαβιβάστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών που έκανε δεκτό το αίτημα του Δήμου Ελασσόνας και εντάσσει το Σαραντάπορο στα μαρτυρικά χωριά.

Ως «Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά η πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς η κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα.

Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941 -1944).

Το Σαραντάπορο που είναι γνωστό για την μεγάλη ιστορικής σημασίας, ήταν η μάχη του Σαρανταπόρου που έγινε στις 9-10 Οκτωβρίου του 1912, και λειτούργησε ως αρχή της απελευθέρωσης της Μακεδονίας από τους Τούρκους, ανήκει σε αυτήν κατηγορία καθώς τον Ιούλιο του 1944 έγινε μάχη στην περιοχή μεταξύ των στρατευμάτων κατοχής και αντιστασιακών οργανώσεων(με συμμετοχή κατοίκων του χωριού και γειτονικών οικισμών), με αποτέλεσμα την καταστροφή φάλαγγας οχημάτων του και την σύλληψη Γερμανών αιχμαλώτων.

Το 1943 τα στρατεύματα κατοχής είχαν κάψει το χωριό και εκτέλεσαν κατοίκους, όπως και στις 19 Ιανουαρίου του 1944.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών κ. Γιάννης Ντάλλας, με αφορμή τον αγώνα του Σαββάτου με την επωνυμία “sarantaporo Mountain Run 2019”, δήλωσε τα εξής:

«Ο Σύλλογος Απανταχού Σαρανταποριτών από το 2015 συγκέντρωσε έγγραφο υλικό και μαρτυρίες από κατοίκους του χωριού που έζησαν τα γεγονότα της κατοχής, υπέβαλε αίτημα στην τοπική Κοινότητα, έτσι όπως ορίζει ο νόμος και απαιτεί η διαδικασία για να αναγνωριστεί μια κοινότητα ως Μαρτυρική και στη συνέχεια η Κοινότητα με τη σειρά της κατέθεσε το αίτημα αυτό προς ψήφιση στο Δημοτικό συμβούλιο Ελασσόνας, τον Μάιο του 2018, το οποίο έγινε δεκτό παμψηφεί από όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Τον Ιούνιο του 2019 ο Δήμος Ελασσόνας υπέβαλε το αίτημα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου εσωτερικών. Η συνεργασία μας με την Δημοτική αρχή και την Κοινότητα του χωριού μας απέδωσε στον χωριό μας την μεγάλη τιμή να ονομαστεί Μαρτυρική Κοινότητα και είμαστε εν αναμονή της επίσημης ενημέρωσης με τη δημοσίευση του ΦΕΚ».

ert.gr