Με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Γάτσας με τον Αντιδήμαρχο κ. Ιω. Νάνο βρέθηκαν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, για να τιμήσουν την ΙΙ Μεραρχία που φέρει το όνομα «Ελασσών», σε μια όμορφη, συγκινητική εκδήλωση που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους με τα ιστορικά στοιχεία, τα αφηγήματα και τα κειμήλια.

Φωτογραφίες, επιστολές-ντοκουμέντα για τον απελευθερωτικό αγώνα  και κειμήλια του Στρατηγού Κωνσταντίνου Καλλάρη παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση της ΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού ‘Ελασσών’.

Όπως ανέφερε ο Αντισυνταγματάρχης Εμμανουήλ Κλωθάκης, η 2η Μεραρχία Πεζικού ιδρύθηκε μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897 με βασιλικό διάταγμα στις 24 Οκτωβρίου 1897 και η δράση της αναπτύχθηκε έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο  κ. Γάτσας ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Στρατηγό – Διοικητή της Μεραρχίας κ. Δημοκρ. Κωνσταντάκο και συνεχάρη την ΙΙ Μεραρχίαγια την όλη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Μεταξύ άλλων δε τόνισε: «Η Ελασσόνα, η οποία τιμάται με το όνομα της Μεραρχίας, είναι η πρώτη πόλη την οποία απελευθέρωσε η Μεραρχία στους Α’ Βαλκανικούς Πολέμους.

Δεν είναι γνωστό στο Δήμο μας ότι η ΙΙ Μεραρχία φέρει το όνομα «Ελασσών», ωστόσο η πρόταση του στρατηγού να βρίσκομαι εδώ για να γνωρίσουμε περισσότερα για αυτήν με συγκίνησε ιδιαίτερα.

Στην Ελασσόνα είναι πιο γνωστή η 1η Μεραρχία και αυτή έχει τιμηθεί και περισσότερο, αλλά σήμερα έπειτα από την εκδήλωση νομίζω ότι χρωστάει η Ελασσόνα κάτι παραπάνω στην ΙΙ Μεραρχία.

Ως Δήμαρχος δεσμεύομαι να φέρω στο δημοτικό συμβούλιο ως θέμα την ονομασία της ΙΙ Μεραρχίας σεμία οδό της πόλης μας, όπως έχει γίνει για την Ιη Μεραρχία, γιατί θεωρώ ότι η ιστορική πορεία της πρέπει να αναδειχθεί εξίσου».

Στο τέλος της εκδήλωσης στον δήμαρχο Ελασσόνας προσφέρθηκε ως αναμνηστικό το έμβλημα της ΙΙ Μεραρχίας. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Γάτσας συναντήθηκε με το δήμαρχο Πέλλας (Γιαννιτσών) κ. Γρηγ. Στάμκο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζαχ. Σπαθόπουλο.