Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 1ος Κύκλος των εξειδικευμένων Σεμιναρίων ( διάρκειας 20 ωρών) με θέμα την «Εφαρμογή Φορητών μη-καταστροφικών τεχνολογιών στη συντήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», που διοργανώθηκαν από  το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» στη Λάρισα-Κτίριο «Ο Μύλος του Παπά»,  το Σάββατο & Κυριακή 25 & 26 Ιουνίου 2016, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και με την παρουσία σημαντικών επιστημόνων όπως οι: Δρ. Θεοδ. Γκανέτσος-Οργανωτικός Υπεύθυνος Σεμιναρίου  (Καθηγητής ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. -Διευθυντής Εργαστηρίου Μη καταστροφικών Τεχνικών) , Δρ. Θωμ. Κατσαρός(ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ),,Δρ. Χρ. Καρύδης ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων & Α.Π.Θ.,Δρ. Νικ. Λάσκαρης,Δρ.- ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων ,Γ. Πολυμέρης (Ankara University),Δρ. Μαρ. Περράκη (Επίκ. Καθηγήτρια ΕΜΠ).

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ «ΤΖΙΟΡΤΖΙΟ ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ» ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ 

Τα σεμινάρια αυτά μεταφέρονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο  (2 & 3 Ιουλίου 2016) στο   Βόλο , για ακόμη 20 ώρες, με την εφαρμογή της φορητής μεθόδου Raman στη ταυτοποίηση χρωστικών, σε συνεργασία  με την Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου. 

Η εν λόγω συνεργασία αφορά μετρήσεις  που θα διεξαχθούν στα έργα τέχνης στο Κέντρο Τέχνης "Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο", με εργαστηριακές ομάδες των εκπαιδευομένων, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων.

Είναι μία ιδανική εφαρμογή της φορητής οργανολογίας που περιλαμβάνει επί τόπου μετρήσεις με σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον.  Πιστεύουμε ότι κάνουμε πράξη με το καλύτερο τρόπο αυτό που υποσχεθήκαμε, την εφαρμογή της τεχνολογίας και την απόκτηση τεχνογνωσίας εκ μέρους των εκπαιδευομένων. 

Στον 2ο Κύκλο θα ακολουθήσουν σημαντικοί εισηγητές όπως οι  : Δρ. Γ. Φακορέλλης -Καθηγητής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ,Δρ. Στ. Μπογιατζής-Καθηγητής ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, Δρ. I. Καραπαναγιώτης-Αναπλ. Καθηγητής στην  Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσ/νίκης, Δρ Ευ. Χριστοφόρου -Καθηγητής Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, ,Δρ. Μυρ. Πηλακούτα -Επ. Καθηγήτρια ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ, Ανδρ. Σαρακηνός- φυσικός-εκπαιδευτικός, επιστ.υπεύθυνος Ελλην. Ινστιτούτου Ολογραφίας (ΕΙΟ).

Σημαντική προσφορά στον Πολιτισμό -Μηνύματα για διεθνείς συνεργασίες από το Βόλο

 Οι υπεύθυνοι  της σημαντικής αυτής εκπαιδευτικής πρωτοβουλίας κ.κ. Θεόδ. Γκανέτσος -ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. και Κων. Σκριάπας -Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ,από την ανταπόκριση στην επιστημονική κοινότητα και για την πορεία του 1ου κύκλου και αναφέρουν ότι: «Τα κλειστά εξειδικευμένα σεμινάρια  διάρκειας  σαράντα (40)  ωρών ,θα συνεχιστούν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας που τα ζητούν επιτακτικά και είναι για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, σκοπό έχουν να  προσφέρουν, στους επιστήμονες που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά, εξειδικευμένες γνώσεις, από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητους ερευνητές  ,με διεθνή εμπειρία στην υλοποίηση ανασκαφών και ερευνών στο πεδίο , όπως επίσης και επαφή με σημαντικές σύγχρονες νέες τεχνολογίες , που βοηθούν στην εργαστηριακή μελέτη και τεκμηρίωση . 

Τα υψηλής εξειδίκευσης αυτά σεμινάρια απευθύνονται  στις  παρακάτω ειδικότητες: 

Συντηρητές, Φυσικούς και Χημικούς, Αρχαιολόγους, Μελετητές έργων τέχνης, Ιστορικούς  έργων τέχνης, αλλά και κάθε επιστήμονα που εμπλέκεται με την Πολιτιστική Κληρονομιά και  επιθυμεί να αποκτήσει ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες και διαθέτει το αναγκαίο για το σεμινάριο επιστημονικό υπόβαθρο .

Για  πρώτη φορά θα γίνει παρουσίαση με χρήση φορητής οργανολογίας , εστιάζοντας σε φυσικοχημικές μεθόδους, in-situ μετρήσεις, μελέτες συντήρησης και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. 

Ειδικές εφαρμογές σε προβλήματα συντήρησης:

Πέτρα – Μάρμαρο – Κεραμικό, Οργανικές Ουσίες – Δέρμα, Εικόνες – χρώματα,

Χαρτί – ταυτοποίηση υλικών σε τέχνεργα, Μελέτη – χαρακτηρισμός ημιπολύτιμων λίθων, Εργαστηριακές ασκήσεις με φορητές συσκευές και επίδειξη ταυτοποίησης υλικών (identification), Ομαδικές ασκήσεις σε γνωστά υλικά και χρήση των συσκευών από τους εκπαιδευόμενους».

Για οποιαδήποτε πληροφορία , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται  στον υπεύθυνο του σεμιναρίου Δρ. κ. Θεόδωρο Γκανέτσο  Καθηγητή, Διευθυντή Διατμηματικού Εργαστηρίου  «Μη-καταστροφικών ελέγχων» ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.   E-MAIL : ganetsos@teipir.gr  ή στον Πρόεδρο του  Δικτύου  ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» -Κων. Σκριάπα - ΤΗΛΕΦ. 6974-881944 -info@diktioelassonas.gr.

Ενημερώσεις  για τα  Σεμινάρια στην επίσημη ιστοσελίδα των Συνεδρίων EuroMed : http://euromed2015.eu/el/issues-details.php?ID=15