Κατάφεραν να πετύχουν την υψηλότερη τιμή πώλησης του αμυγδάλου σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να μειώσουν το κόστος παραγωγής, να αυξήσουν την ποιότητα του προϊόντος και να εμπνεύσουν και άλλους παραγωγούς να ακολουθήσουν το καλλιεργητικό τους παράδειγμα.
Τριάντα οκτώ παραγωγοί αμυγδάλου, μέλη της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Ελασσόνας, που έχουν πετύχει τα παραπάνω, έχουν ως κοινή συνισταμένη τη γεωργία ακριβείας και συγκεκριμένα το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας NEUROPUBLIC.
«Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο των ξηρών καρπών ξεκινούν πάντα με εμάς να διαπραγματεύονται την τιμή του προϊόντος, που παίζει καθοριστικό ρόλο για όλη την περιφέρεια», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Αστέριος Νάνος, γεωπόνος της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών, εξηγώντας ότι το παραπάνω συμβαίνει, καθώς «οι εταιρείες γνωρίζουν την ποιότητα του προϊόντος που παράγουμε και η οποία, εκτός των άλλων, οφείλεται στην εφαρμογή του gaiasense».
Ευφυής γεωργία στην Ελασσόνα
Με το σύστημα ευφυούς γεωργίας να καλύπτει 1.000 στρέμματα αμυγδάλου μέσω τριών τηλεμετρικών σταθμών, τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. O Γιώργος Γκρούμτσιας, ένας εκ των 38 παραγωγών της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του gaiasense, εξηγεί στην «ΥΧ» τον τρόπο με τον οποίο έχει αλλάξει πλέον η καλλιέργειά του, αλλά έχει μειωθεί και το κόστος. «Φεύγει ένα άγχος από το κεφάλι μας», λέει με ειλικρίνεια στην «ΥΧ» ο κ. Γκρούμτσιας, εξηγώντας ότι η ενημέρωση που λαμβάνει για τη λίπανση, τη φυτοπροστασία και την άρδευση είναι ακριβής για το τι πρέπει να κάνει και το πότε πρέπει να το εφαρμόσει.
Με λίγα λόγια, «μας λύνει τα χέρια, καθώς πολλοί δεν ασχολούνται μόνο με τα αμύγδαλα. Επομένως, ο όγκος εργασίας είναι μεγάλος και δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κάθε λεπτομέρεια. Το σύστημα gaiasense κάνει αυτήν τη δουλειά για εμάς».
Καταλάβαμε ότι η ευφυής γεωργία είναι η γεωργία του μέλλοντος. Με αυτήν τη φράση ο κ. Νάνος εξηγεί τον λόγο για τον οποίο αποφάσισαν ως οργάνωση παραγωγών να ενταχθούν στο καινοτόμο αυτό σύστημα.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι «στην αρχή οι παραγωγοί ήταν διστακτικοί, αλλά μετά από ενημερώσεις και μια μεγάλη ημερίδα που κάναμε πέρυσι με καθηγητές πανεπιστημίου, που ανέλυσαν τι ακριβώς είναι η ευφυής γεωργία, αλλά και πώς λειτουργεί, οι παραγωγοί αποφάσισαν να ενταχθούν».
Από ό,τι φάνηκε, τρία χρόνια μετά, η απόφασή αυτή τους δικαίωσε, καθώς, όπως επισημαίνει ο κ. Νάνος, «πριν από την εφαρμογή του συστήματος γίνονταν άσκοποι ψεκασμοί και άσκοπες αρδεύσεις». Σήμερα, «η χρήση του νερού στην καλλιέργειά μου έχει μειωθεί κατά 30%, μειώνοντας τόσο το κοστολόγιο, όσο και τον χρόνο», συμπληρώνει ο κ. Γκρούμτσιας.
Παράδειγμα προς μίμηση
Η δραστηριότητα της Οργάνωσης Παραγωγών Κελυφωτών Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Ελασσόνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα παράδειγμα προς μίμηση, καθώς ο κ. Νάνος επισημαίνει ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και από παραγωγούς σε άλλες περιοχές, που δεν ανήκουν στην οργάνωση να μάθουν, για αυτό που κάνουμε και τα οφέλη που έχουμε από την εφαρμογή της ευφυούς γεωργίας», ενώ ο κ. Γκρούμτσιας τονίζει ότι «υπάρχουν αγρότες που βλέπουν πότε πραγματοποιώ συγκεκριμένες πρακτικές ακολουθώντας τις και αυτοί, καθώς γνωρίζουν ότι εφαρμόζω την ευφυή γεωργία».

Bικτωρία Αποστολοπούλου (ypaithros.gr)