Την ένταξη δύο έργων ενεργειακής αναβάθμισης σχολικών μονάδων του Δήμου Ελασσόνας προϋπολογισμού 1.514.040,00 ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Ο Δήμος Ελασσόνας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υποβολή προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων και κατέθεσε δύο ολοκληρωμένες προτάσεις για τη σχολική μονάδα Γυμνασίου – Λυκείου Καλλιθέας Ελασσόνας και τη σχολική μονάδα του 3ου Δημοτικού Σχολείου - 3ου Νηπιαγωγείου της πόλης της Ελασσόνας.

Η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου Ελασσόνας εντάσσεται μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και την απόδοση σύγχρονων, λειτουργικών και φιλικών στο περιβάλλον δημόσιων υποδομών.

Ο κ. Αγοραστός δήλωσε για την ένταξη των νέων έργων: «Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας με δύο βασικές παραμέτρους. Αφενός την μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση πόρων για την ενεργειακή κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης, θέρμανσης, ψύξης και γενικότερα λειτουργίας των κτιρίων.

Αφετέρου εξίσου σημαντική είναι  η περιβαλλοντική διάσταση των παρεμβάσεων μας. Τα «πράσινα» κτίρια είναι  έργα ουσίας,  με σημαντικά οφέλη όχι μόνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία.

Η σωστή διαχείριση του  ΕΣΠΑ, μας επιτρέπει, σε μια περίοδο που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία, να κάνουμε έργα, ώστε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να τονώνουμε την τοπική, πραγματική οικονομία».

Ο Δήμαρχος Ελασσόνας, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την άμεση ένταξη των δύο νέων προτάσεων, δήλωσε: «Ανταποκρινόμαστε με πολύ ενδιαφέρον στο σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την επίτευξη του στόχου της «πράσινης» ανάπτυξης και ετοιμάζουμε μελέτες που αντιμετωπίζουν ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, τόσο στη διαχείριση του ενεργειακού κόστους των κτηρίων, όσο και στη διαχείριση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην άρδευση, την ύδρευση και τον οδοφωτισμό.

Βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου, συμβάλλουμε στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας και της χώρας μας».

Επισυνάπτεται ο πίνακας των ενταγμένων έργων:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

807.240,00

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

706.800,00