Την Τρίτη, 11-8-2020 ο Δήμος Ελασσόνας διοργάνωσε επισκέψεις σε δύο περιοχές του Βορειοδυτικού Τομέα του (πρώην Δήμο Σαρανταπόρου).

Οι επισκέψεις διοργανώθηκαν από τον Αντιδήμαρχο Βορείου Τομέα κ. Ιωάννη Νάνο, με προσκεκλημένο τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχάρη Ζάγκα, άμισθο σύμβουλο του Δήμου για θέματα δασικά, περιβαλλοντικά και αειφόρου ανάπτυξης του ορεινού χώρου.

Η πρώτη επίσκεψη αφορούσε τη θέση «Αλωνάκι» του Δ.Δ. Σαρανταπόρου, όπου πρόσφατα εντοπίσθηκε μεγάλος κορμός απολιθωμένου δένδρου. Στην επίσκεψη συμμετείχαν, πλην των προαναφερθέντων, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ιπποκράτης Τζιουμακλής, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Σαρανταπόρου κ. Ιωάννης Βαίτσης και ο μηχανικός περιβάλλοντος κ. Τριαντάφυλλος Βαίτσης.

Η αυτοψία επεφύλασσε ευχάριστες εκπλήξεις, αφού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του γιγαντιαίου κορμού απολιθωμένου δέντρου, το οποίο θα πρέπει πρωτίστως να προστατευθεί, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ως σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα.

Επίσης σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Ζάγκα, η τοποθεσία «Αλωνάκι», αποτελεί ένα από τα καλύτερα μπαλκόνια από τα οποία μπορεί κάποιος να ατενίσει τον Όλυμπο και ένα μεγάλο Τμήμα του Δήμου Ελασσόνας.

Προτείνονται τα εξής:

-Ανάδειξη του απολιθωμένου κορμού, με προσεκτικές παρεμβάσεις στο έδαφος και στην περιβάλλουσα βλάστηση, η οποία αποτελείται κυρίως από πυκνά παραβλαστήματα πουρναριού.

-Κατασκευή καλαίσθητου και απέριττου στεγάστρου και ξύλινης περίφραξης για την προστασία και ανάδειξη του απολιθωμένου δένδρου.

-Βελτίωση της αισθητικής του παρακείμενου υδραγωγείου και μετατροπή του σε «Θέση θέας».

-Διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου σε «Χώρο Αναψυχής» με ανάλογο σχεδιασμό και στοιχειώδεις παρεμβάσεις και μικροέργα (κιόσκια, παγκάκια και δένδρα σκιάς).

-Σήμανση του αγροτικού δρόμου «Σαραντάπορο-Αλωνάκι» και τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, στην αρχή και στο τέλος της διαδρομής.

-Σύνδεση του παλαιοντολογικού ευρήματος με άλλα αντίστοιχα ή αξιοθέατα της περιοχής όπως ο αρχαιολογικός χώρος, τα αρχαία τείχη κ.α..

Η δεύτερη επίσκεψη αφορούσε το πολυαιωνόβιο δάσος της περιοχής Τσαπουρνιάς με κύριο επίκεντρο τη θέση «Παλεκκλήσι».

Στην επίσκεψη συμμετείχαν,  ο αντιδήμαρχος κ. Ι. Νάνος, ο καθηγητής κ. Θ. Ζάγκας, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ κ. Ιπ. Τζιουμακλής και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τσαπουρνιάς κ. Κ. Βλάχος. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αζώρου κ. Δημήτριο Βουρονίκο.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό δρυοδάσος, το οποίο στο παρελθόν στήριξε ποικιλοτρόπως την τοπική κοινωνία:

-Με την κλαδονομή για την εκτροφή των ζώων κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τη χρησιμοποίηση των κλαδιών ως καύσιμη ύλη.

-Με την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων βαλανιδιών για την εκτροφή χοίρων.

-Με την παροχή πολύτιμης σκιάς κατά τους θερινούς μήνες τόσο στα βόσκοντα ζώα, όσο και στους εκεί δραστηριοποιούμενους κατοίκους.

Μετρήθηκαν δυο αντιπροσωπευτικά δένδρα τα οποία είχαν στηθιαία διάμετρο  (διάμετρο σε ύψος 1,30 μ. από το έδαφος) 103 και 143 εκ., ύψος περίπου 13 μ., ηλικία μεγαλύτερη των 300 και 500 ετών και εδαφοκάλυψη (σκίαση) 201 τ.μ. και 227 τ.μ. αντίστοιχα. Τα δένδρα χαρακτηρίζονται από σχετικά καλή ζωτικότητα και κατάσταση υγείας.

Στη θέση «Παλεκκλήσι», υπάρχει πληθώρα εντυπωσιακών γεωλογικών σχηματισμών, πραγματικών φυσικών γλυπτών μεγάλης κλίμακας, τα οποία θα πρέπει να αναδειχθούν και αξιοποιηθούν.

Προτείνεται η σύνταξη Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης η οποία θα περιγράψει λεπτομερώς  και θα αναδείξει αυτόν τον πραγματικό οικολογικό θησαυρό και θα υποδείξει τον μελλοντικό τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης, τόσο του δρυοδάσους, όσο και των πολυάριθμων γεωλογικών σχηματισμών.

Η περιήγηση συνεχίστηκε στις κρήνες του όρους «Τόμαρος» και στον Χώρο Αναψυχής, από τον οποίο ατενίζει ο επισκέπτης τον πάντα εντυπωσιακό Όλυμπο στα ανατολικά και τον Βούρινο στα δυτικά.

Οδηγός μας ήταν ο κ. Βασίλειος Πάσχος ο οποίος μας γνωστοποίησε την ύπαρξη του δρυοδάσους Τσαπουρνιάς και τον ευχαριστούμε.