Σε «βραδυφλεγή βόμβα» για την ταχεία ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τείνει να εξελιχθεί η διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των άμισθων υποθηκοφυλάκων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποχή των τελευταίων από τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα.
Όπως σημειώνει η «Καθημερινή» επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, τα υποθηκοφυλακεία της χώρας (η πλειονότητα των οποίων έχει χαρακτήρα άμισθο) υπολειτουργούν, καθώς ναι μεν γίνονται εγγραφές δικαιωμάτων επί ακινήτων, πλην όμως δεν εκδίδονται τα σχετικά πιστοποιητικά, ούτε πραγματοποιούνται διορθώσεις κτηματολογικών εγγράφων.

Ηδη, οι πρώτες παρενέργειες έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς στην αγορά, καθώς ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις σχετικές συναλλαγές, ως αποτέλεσμα της αποχής, ενώ το ίδιο ισχύει και με τους πλειστηριασμούς που ολοκληρώνονται. (…)
Στα 17 άμισθα υποθηκοφυλακεία που εν μια νυκτί μετατράπηκαν σε έμμισθα, δηλαδή δημόσια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταγγέλλονται πρωτοφανή περιστατικά, όπως π.χ. έλλειψη πόρων ακόμα και για χαρτί, όπως επίσης και πολύ σοβαρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συναλλαγών, καθώς το προσωπικό με το οποίο στελεχώθηκαν στερείται του απαιτούμενου νομικού υπόβαθρου και εμπειρίας.
Επί του παρόντος, οι υποθηκοφύλακες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την κατάργηση του σχετικού νόμου, με την εκδίκαση να έχει οριστεί για τον προσεχή Μάιο.