Σε μεγάλη πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται το ΕΣΥ, παρά τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων.

Σχολιάζοντας την εισήγηση των επιδημιολόγων προς την κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο μέσα στις γιορτές, εκτός από τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια, ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι η κατάσταση στη χώρα με την πανδημία του κορονοϊού είναι οριακή. Κυρίως σε ότι αφορά το ΕΣΥ.

“Δεν πρέπει με τίποτα να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού. Αυτό μας ανησυχεί πολύ, όλους τους επιδημιολόγους και τους λοιμωξιολόγους. Συναισθανόμαστε την κόπωση που υπάρχει στον πληθυσμό.

Είναι γεγονός και αναγνωρίζεται και συζητιέται και στα τελευταία reports της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν πρόβλημα σε όλες τις χώρες. Ο κόσμος να κάνει λίγο κουράγιο ακόμα, γιατί πλησιάζουμε την ώρα που θα κάνουμε τα εμβόλια”, σημειώνει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα – Πιεσμένο το ΕΣΥ

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας στο σήμερα, αναλύθηκαν διεξοδικά στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Με εξαίρεση την Πελοπόννησο και τα νησιά, όλη η υπόλοιπη χώρα -από την Αττική και προς τη βόρεια Ελλάδα- βρίσκεται στο “κόκκινο”, όπως είπαν οι ειδικοί.

Παρά την αισθητή μείωση των κρουσμάτων, -όχι όμως, με τον ρυθμό που θα μας έδινε ασφάλεια- το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του εξαιτίας της πληρότητας, τόσο στις κλινικές όσο και στις κλίνες ΜΕΘ Covid.

“Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους ή χαλάρωσης μέσα στις γιορτές”, κατέληξαν οι επιστήμονες και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο, παρά μόνο τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία.

Παράλληλα εισηγήθηκαν, να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες -αν το αποφασίσει η κυβέρνηση- να κάνουν τις αγορές τους μέσω του συστήματος click away, δηλαδή ηλεκτρονικά και με παραλαβή του προϊόντος από το κατάστημα, μέσω ραντεβού και sms μετακίνησης.

Ο Καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, δεν πρέπει να ληφθεί από τους πολίτες ως “μήνυμα χαλάρωσης”:

“Δεν είναι μήνυμα ότι πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα του πληθυσμού. Ο δείκτης Rt κυμαίνεται γύρω στο 0,8 σε όλη τη χώρα. Εάν αυξηθεί η κινητικότητα εύκολα μπορεί να πάει στο 1 και να ξεπεράσει και το 1.

Κι αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσει πάλι η διάδοση των κρουσμάτων. ‘Ηδη είναι επιβαρυμένο το Σύστημα Υγείας, άρα η κατάσταση θα χειροτερέψει πάρα πολύ. Ίσως το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι “δεν χαλαρώνουμε αλλά παίρνουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα”, σημειώνει ο ειδικός.

Οι έλληνες επιστήμονες ζητούν από τους πολίτες να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή.

Όπως λέει ο κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ: οι εμβολιασμοί.

“Τα πράγματα σιγά-σιγά θα αρχίσουν να βελτιώνονται. Αν δεν είχαμε τα εμβόλια μπροστά μας, σίγουρα δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε κι εμείς για να συγκρατήσουμε τον κόσμο. Είναι μια ελπίδα και πρέπει να τη βλέπουμε αυτή την ελπίδα και να κάνουμε υπομονή.

Να λέμε “Να προφυλάξω τον εαυτό μου, μέχρι να εμβολιαστώ. Τουλάχιστον μέχρι να έρθει το εμβόλιο”. Θα ήθελα ο κόσμος σ’ αυτό να εστιάσει. Αν χαλαρώσουμε τώρα θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά, γιατί το σύστημά μας είναι οριακό. Μια έστω και μικρή αύξηση από δω και πέρα και το σύστημα θα καταρρεύσει”, καταλήγει ο Καθηγητής.

iatropedia.gr