Σαν σήμερα στις 26 Οκτωβρίου του 1986, ο 29χρονος Χαράλαμπος Μπλιώνας θα πέσει νεκρός μέσα στο γήπεδο της ΑΕΛ από φωτοβολίδα που καρφώθηκε στον λαιμό του.

Ο άτυχος Χαράλαμπος Μπλιώνας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος νεκρός συνέπεια του χουλιγκανισμού στα Ελληνικά γήπεδα.

Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας εργαζόταν ως καθηγητής μαθηματικών. Στα 29 του χρόνια, η ζωή του φαινόταν να έχει πάρει καλή τροχιά. Λίγες μέρες πριν τον θάνατό του είχε καταφέρει να διοριστεί στη ΣΕΛΕΤΕ. Ακόμη, στα προσχέδια βρισκόταν ο αρραβώνας του με την καλή του και μάλιστα λέγεται ότι ήταν ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε στο χωριό καταγωγής του, την Ελασσόνα, για να κανονίσει τον επικείμενο αρραβώνα.

Τα πάντα έμοιαζαν ρόδινα, όμως η μοίρα, με τη μορφή μιας φωτοβολίδας στο έλεος του χουλιγκανισμού, είχε άλλο σκοπό για αυτόν.

Στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή…

Μία σειρά ατυχών γεγονότων, θα φέρει τον άτυχο Μπλιώνα στο σημείο όπου δεν έπρεπε. Φυσικά κανείς δεν το γνώριζε αυτό πριν από το συμβάν.

Ο Μπλιώνας, έχει καλέσει ταξί για να πάει στο ΚΤΕΛ με προορισμό την Αθήνα, τον τόπο διαμονής του. Το ταξί όμως θα αργήσει και συνέπεια αυτού είναι να χάσει το δρομολόγιο ενώ το επόμενο ήταν αργά το απόγευμα.

Σε μια προσπάθεια να περάσει δημιουργικά τον χρόνο του αποφασίζει να πάει στο γήπεδο της Λάρισας, το Αλκαζάρ, στο οποίο έπαιζε η μεγάλη τότε ΑΕΛ έναντι στον ΠΑΟΚ.

Ο Χαράλαμπος Μπλιώνας θα αγοράσει μια εφημερίδα και θα κάτσει μόνος του στη θύρα 1, μία κατά γενική ομολογία «ήσυχη» κερκίδα, μακριά από τους οργανωμένους οπαδούς των 2 ομάδων και τις εντάσεις.

Η ένταση στο γήπεδο είναι μεγάλη με την παρουσία οπαδών και από τις δύο πλευρές. Περίπου 45 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα 3 φωτοβολίδες θα εκτοξευθούν από την πλευρά των οπαδών του ΠΑΟΚ. Η τρίτη είναι αυτή που θα αποβεί μοιραία για τον άτυχο Χαράλαμπο…

Ο θάνατός του που συγκλόνισε τον Ελληνικό αθλητισμό

Η φωτοβολίδα θα βρει στα κάγκελα της θύρας 1 και θα καρφωθεί στον λαιμό του Μπλιώνα κόβοντάς του την καρωτίδα! Οι οπαδοί στο σημείο κατάλαβαν αμέσως τι έχει γίνει και προσπαθούν να βοηθήσουν τον νεαρό χρησιμοποιώντας μέχρι και την εφημερίδα που είχε αγοράσει για να σταματήσουν το αίμα.

Ασθενοφόρο δεν υπήρχε στο γήπεδο. Οι οπαδοί θα χρησιμοποιήσουν μία διαφημιστική πινακίδα για να κουβαλήσουν τον Μπλιώνα ενώ στη συνέχεια τον μεταφέρουν στην καρότσα ενός αγροτικού στο νοσοκομείο.

Όταν έφτασε όμως εκεί ήταν αργά. Το νήμα της ζωής του Χαράλαμπου Μπλιώνα κόβεται νωρίς και άδικα…

Ένα από τα τραγικά της υπόθεσης είναι ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς καμία αναγνώριση στο θλιβερό συμβάν με συνέπεια τη κατακραυγή της διοργανώτριας αρχής.

Η σύλληψη του οπαδού και η καταδίκη

Με την ολοκλήρωση του αγώνα, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει στη σύλληψη 10 οπαδών του ΠΑΟΚ.

Ανάμεσά τους και ο 20χρονος δολοφόνος του Μπλιώνα ο οποίος δήλωσε ότι ήταν «ατύχημα». Σύμφωνα με τον ίδιο, μπλέχτηκε το σκοινάκι που τράβηξε για την εκτόξευση της φωτοβολίδας και στην προσπάθεια του να το ξεμπλέξει την έστρεψε προς τα πλάγια και τότε ενεργοποιήθηκε.

Θα δεχτεί την ποινή 8 χρόνων για δολοφονία. Ο ένοχος όμως θα πάρει μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή του και θα αποφυλακιστεί το 1991 επιδεικνύοντας καλή αγωγή.

Αυτός όμως που δεν του δόθηκε ποτέ καμία άλλη ευκαιρία ήταν ο Χαράλαμπος Μπλιώνας το όνομα του οποίου γράφτηκε στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού ως το πρώτο θύμα χουλιγκανισμού.

sportime.gr