Αν συμμερίζεται τις απόψεις του υφυπουργού Παιδείας κ. Δημήτριου Μπαξεβανάκη για τις καταλήψεις στα σχολεία και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον, ρωτά τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. 

Η ερώτηση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, έχει ως εξής:

«Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτριος Μπαξεβανάκης, από το βήμα της Βουλής (02/12/16) είπε, μεταξύ άλλων, επί λέξει: «επειδή η ελληνική κοινωνία, όλοι μας, και εσείς γνωρίζετε το πώς πραγματοποιούνται οι καταλήψεις σχολικών μονάδων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –όχι σε όλες, για να είμαστε ειλικρινείς– οφείλουμε όλοι να μην χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν είναι μαθητική κινητοποίηση, όταν μια μικρή ομάδα μαθητών –τριών, πέντε, δέκα– πραγματοποιεί κλείσιμο του σχολείου, εν αγνοία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόλοιπων μαθητών και μάλιστα χωρίς να έχει τηρηθεί οποιοδήποτε είδος δημοκρατικής και συλλογικής διαδικασίας».

Η τοποθέτηση αυτή του κ. υφυπουργού δίχως άλλο τον τιμά για την ευθύτητα και την ειλικρίνειά του, πολλώ δε μάλλον που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα κατά δογματικό τρόπο υποστηρίζει ανέκαθεν ο ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και πολλά χρόνια, ήταν πολλές οι φωνές μέσα και έξω από τον χώρο της εκπαίδευσης που επεσήμαναν την παθογένεια των καταλήψεων, όπου οργανωμένες μειοψηφίες, για αλλότριους προς την εκπαίδευση σκοπούς, προβαίνουν σε κατάληψη των σχολικών εγκαταστάσεων, παραβιάζοντας κάθε δημοκρατικό κανόνα. Το ατύχημα είναι ότι οι πράξεις αυτές, που έχουν ως θύματα τους μαθητές που χάνουν τα μαθήματά τους, ενώ εμπεδώνουν και μια αντιδημοκρατική νοοτροπία, αυτή της βίαιης επιβολής στην πλειοψηφία, όπως προσφυώς επισημαίνει και ο κ. υφυπουργός, βρίσκουν, δυστυχώς, πολιτική κάλυψη από κόμματα και πολιτικούς παράγοντες. 

Η παραδοχή της αρνητικής πραγματικότητας γύρω από την πολύχρονη πληγή των καταλήψεων από το υπουργείο Παιδείας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ορθή αντιμετώπιση του φαινομένου». 

Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Συμμερίζεστε τις απόψεις του υφυπουργού Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη για τις καταλήψεις των σχολείων;

2. Αν, ναι, τι μέτρα προτίθεσθε να λάβετε για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον;