«Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την πληρωμή των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο πρέπει να αναδειχθεί σε προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργείου. Σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών της Θεσσαλίας, αναμένει τις προβλεπόμενες ενισχύσεις ώστε να πάρει εμπρός η επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία έχει βαλτώσει λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της πρωτοφανούς φορολογικής λαίλαπας που έχει επιβληθεί στις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις. Από την απάντηση που λάβαμε από τον αρμόδιο υπουργό, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας γιατί σε αυτές τις δυσχερείς συνθήκες, δεν γίνεται εκμετάλλευση, εγκαίρως και στο σύνολό τους, όλων των εργαλείων, που προάγουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, και η οποία συνιστά την μόνη σταθερή λύση στην ανεργία και την φτωχοποίηση». Τα παραπάνω δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη σε σχετική του ερώτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος με αφορμή επιστολή του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) στην οποία διατυπώνονταν έντονες ανησυχίες των επιχειρηματιών της Θεσσαλίας, εξαιτίας πλειάδας προβλημάτων που έχουν προκύψει από την υλοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να τον πληροφορήσει, μεταξύ άλλων, ποιοι είναι οι λόγοι που έχει «κολλήσει» η διαδικασία αποπληρωμής των επενδυτικών σχεδίων που βάση του αναπτυξιακού νόμου 4399/16 έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τους αρμόδιους ελεγκτές.

Στην απάντησή του το αρμόδιο υπουργείο μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο Καθεστώς της Γενικής Επιχειρηματικότητας (α' κύκλος). Συγκεκριμένα, έχει αναρτηθεί ο οριστικός πίνακας κατάταξης για 327 επενδυτικά σχέδια ενώ για 294 εξ αυτών έχουν εκδοθεί και οι σχετικές αποφάσεις υπαγωγής.

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στο Καθεστώς των Νέων Ανεξάρτητων ΜΜΕ (α' κύκλος). Συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί οι οριστικοί πίνακες κατάταξης 138 επενδυτικά σχέδια ενώ είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αποφάσεων υπαγωγής (έχουν ήδη εκδοθεί 90 αποφάσεις).

Για τα επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν στο Καθεστώς των Ενισχύσεων Μηχανολογικού Εξοπλισμού (α' κύκλος), σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης των σχετικών αποφάσεων υπαγωγής (έχουν ήδη εκδοθεί 83 αποφάσεις), καθώς και η διαδικασία αξιολόγησης των υπόλοιπων επενδύσεων».