«Η πανηγυρική Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Αθήνα για τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από την ίδρυσή της είναι μια ευκαιρία ανάδειξης του έργου που επιτελεί ο διεθνής αυτός Οργανισμός που έχω την τιμή να συμμετέχω. Σήμερα, βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας εποχής, με ακόμη υψηλότερες φιλοδοξίες για τον ρόλο που μπορεί να παίξει αυτός ο διακοινοβουλευτικός θεσμός, τόσο στο επίπεδο του θρησκευτικού διαλόγου, όσο και στην προστασία των δικαιωμάτων των Ορθοδόξων. Η υιοθέτηση της πρότασής μου για τη σύσταση ενός μόνιμου Παρατηρητηρίου Παραβιάσεων των Δικαιωμάτων των Ορθοδόξων ανοίγει νέες προοπτικές. Η Γενική Συνέλευση των Αθηνών μπορεί να σηματοδοτήσει αυτήν την νέα περίοδο. Θέλω να ευχαριστήσω την Εκκλησία της Ελλάδος διότι, όπως μας διαβεβαίωσαν σήμερα και οι ιεράρχες, θα βρίσκεται στο πλευρό μας σε αυτή την προσπάθεια». Τα παραπάνω δήλωσε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνεργασία που είχαν τα μέλη της ΔΣΟ με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Στη διάρκειά της ακρόασης έγινε εκτενής αναφορά στο έργο της ΔΣΟ, το οποίο συνεχώς διευρύνεται, με παρεμβάσεις που άπτονται ποικίλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία και ο Χριστιανισμός, σε διάφορες χώρες, και ιδιαιτέρως στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, όπου ο χριστιανισμός απειλείται με ολοκληρωτική εξαφάνιση από μισαλλόδοξες αντιλήψεις. Σημαντικά είναι επίσης τα βήματα της ΔΣΟ στο διάλογο με άλλα δόγματα και θρησκείες, ιδιαίτερα με την καθολική εκκλησία αλλά και τους μουσουλμάνους για την αντιμετώπιση του φονταμενταλισμού. Το προεδρείο της ΔΣΟ ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν εν όψει της πανηγυρικής 25ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στην Αθήνα στα τέλη Ιουνίου. Αναφέρθηκε ότι αυτές θα αποτελέσουν το εφαλτήριο μιας νέας περιόδου αναβάθμισης του θεσμού, και είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό θα συμβεί από την Ελλάδα, που καταστατικά είναι και έδρα του Οργανισμού. Ως εκ τούτου ζητήθηκε και από την Εκκλησία της Ελλάδος η συνδρομή για την επιτυχία των εκδηλώσεων, κάτι το οποίο και έγινε ασμένως αποδεκτό από τον κ. Ιερώνυμο. 

Να σημειωθεί ότι στην ακρόαση, εκτός από τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, τον Γραμματέα κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη και τους βουλευτές κ.κ. Σταύρο Αραχωβίτη, Ιωάννη Σαρακιώτη, Θανάση Μπούρα, Μάξιμο Χαρακόπουλο, και τον Σύμβουλο κ. Κώστα Μυγδάλη, συμμετείχαν ο επικεφαλής της Ρωσικής αντιπροσωπείας, βουλευτής κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ από τη Ρωσία κ. Βαλέρι Αλεξέγιεφ.