Με τον Πρύτανη του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, Ξενοφώντα Σπηλιώτη συναντήθηκε κλιμάκιο της νέας δημοτικής κίνησης για το Δήμο Λαρισαίων, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Λαρισαίων Νίκο Γαμβρούλα και τους Γιώργο Νταφόπουλο και Χριστίνα  Σκάρπου. 

To σχετικό δελτίο Τύπου της νεοσύστατης παράταξης αναφέρει τα ακόλουθα: "Κύριο θέμα συζήτησης βεβαίως το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, που φέρνει η κυβέρνηση προς συζήτηση στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες και οι δραματικές αλλαγές που επιφέρει στο ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Λάρισας.

Μετά από μακρά συζήτηση με τον Πρύτανη, κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των προτεινόμενων στο νομοσχέδιο αλλαγών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Λάρισας, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα μέλη της κίνησης: 

1) Το σχέδιο νόμου, εφόσον ψηφιστεί, οδηγεί ξεκάθαρα σε τόσο μεγάλη υποβάθμιση που ισοδυναμεί σχεδόν με διάλυση του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολύ πετυχημένων τμημάτων, σε μείωση του αριθμού των τμημάτων και σε μείωση του αριθμού των φοιτητών κατά ποσοστό 30 – 35%

2) Καταργούνται πολλά τμήματα από το εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ενώ στην θέση ελάχιστων μόνο από τα καταργούμενα σχεδιάζονται νέα, αμφίβολης ακαδημαϊκής αξίας και με αμφίβολα επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους τους.

3) Απαγορευεται στην πόλη μας να λειτουργήσουν Πολυτεχνικά Τμήματα.

4) Καταργούνται τελείως χωρίς κανέναν λόγο τα Τμήματα των Ιατρικών Εργαστηρίων και των Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα οποία έχουν υψηλή ζήτηση και των οποίων οι απόφοιτοι έχουν υψηλά ποσοστά απορρόφησης από την αγορά εργασίας.

5) Καταργούντα τα Τμήματα Γεωπονίας και Ζωικής Παραγωγής και στη θέση τους ιδρύονται δύο μη γεωπονικά τμήματα. Έτσι, πλέον Τμήμα Γεωπονίας θα υπάρχει στο Βόλο και όχι στη Λάρισα!

6) Δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τα υπάρχοντα Μεταπτυχιακά και πώς εξασφαλίζεται η ομαλή συνέχισή τους. Πρακτικά, με τις εξωπραγματικές προϋποθέσεις που τίθενται οδηγούνται σε κατάργηση.

7) Δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί εξ αποστάσεως αποτελεσματική Διοίκηση, από το κέντρο του Βόλου, σε ένα εκπαιδευτικό Ίδρυμα όπως αυτό της Λάρισας, με τεράστια υλικοτεχνική υποδομή, τεράστιες κτηριακές εγκαταστάσεις, μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, πολύ μεγάλες λειτουργικές ανάγκες, πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών αλλά και προσωπικού. Αυτό είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των υπηρεσιών του Ιδρύματος και στην φθορά των εξαιρετικών του εγκαταστάσεων. Την συνέχεια μπορούμε να την φανταστούμε…

8) Η αφαίρεση της διοίκησης και της οικονομικής διαχείρισης σημαίνει απώλεια για το ΑΤΕΙ όλων των εσόδων από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (13.000.000,00€ περίπου ετησίως) και περίπου 5.500.000,00€ από τον ειδικό Λογαριασμό (ΕΛΚΕ). Η απώλεια της διαχείρισης των κονδυλίων αυτών και η διάχυσή τους σε ένα αχανές πανεπιστημιακό ίδρυμα όπως το σχεδιαζόμενο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο θα απορροφηθούν τα ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, θα επιφέρει κατά πάσα βεβαιότητα υποβάθμιση της ακαδημαϊκής και της ερευνητικής αξίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, όπως και των υποδομών του.

9) Ματαιώνεται το σχέδιο ίδρυσης Πανελλαδικής Εμβέλειας Ερευντικού Επιστημονικού Ιδρύματος για τη Γεωργία,  που θα λειτουργεί υπό τον έλεγχο του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο και θα αναπτύσσει έρευνα γύρω από την αγροτική παραγωγή, νέες ποικιλίες κλπ. Αντ' αυτού προτείνει το Υπουργείο να ιδρυθεί απλώς ένα Αγροδιατροφικό Πάρκο περιορισμένης εμβέλειας και δυνατοτήτων και χωρίς έρευνα και καινοτομία. 

Στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα:

Προτείνουμε να ενημερωθούν οι δημότες το συντομότερο για την υποβάθμιση και την διάλυση των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της πόλης μας.

Θεωρούμε αναγκαίο να διασφαλιστεί η συνέχιση αλλά και η αναβάθμιση της ποιότητας των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Λάρισας. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, με τις υπάρχουσες προτάσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση.

Απαιτούμε να παγώσει άμεσα το Νομοσχέδιο και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις από μηδενική βάση. Εμείς το Πανεπιστήμιο το θέλουμε στην πόλη μας! 

       Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Γαμβρούλας δήλωσε σχετικά: “Πουθενά στον προηγμένο κόσμο δεν εμφανίζεται το φαινόμενο η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη μίας χώρας να μην έχει δικό της Πανεπιστήμιο. Με το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο ουσιαστικά υποβαθμίζεται δραματικά, αν δεν διαλύεται, το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας. Και σε αυτό ο Δήμαρχος της πόλης επέλεξε να μείνει άπραγος και πιστός στην γραμμή του κόμματος που τον στηρίζει. Και αυτό κατά παράβαση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία είχε την εντολή να αντιδράσει στη σύσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας και να απαιτήσει το “πάγωμα” του νομοσχεδίου και τη συζήτησή του από την αρχή όσσν αφορά στη Λάρισα. Εκείνος όμως επέλεξε να παραβιάσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να παραβλέψει το προφανές συμφέρον της πόλης, να θυσιάσει την προοπτική της  μπροστά στην εξυπηρέτηση της κυβερνητικής στόχευσης να περάσει η καταστροφική αυτή κυβερνητική απόφαση”. Και συνέχισε, “Πρέπει το συντομότερο να πάρουν θέση οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης στον Δήμο και να απαιτήσουν εξηγήσεις από τον Δήμαρχο για τη στάση του αυτή. Οφείλουν επίσης όλοι οι πολιτικοί του Νομού να πάρουν δραστικά και αμέσως θέση. Έχουν φανεί στο θέμα αυτό τουλάχιστον κατώτεροι των περιστάσεων”.

Και κατέληξε στην πρόταση: “Ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλία για την ίδρυση του “Ιπποκρατείου Πανεπιστημίου Λάρισας”, με κύριες κατευθύνσεις την υγεία, τη γεωργία και την διατροφή, στην οποία θα συγχωνευθούν επιπλέον των υπαρχόντων Τμημάτων και Σχολών, και το Τμήμα Ιατρικής, το Τμήμα Βιοχημείας και το Τμήμα Διαιτολογίας. Σύμφωνα με την παράδοση της πόλης. Γιατί εμείς οραματιζόμαστε την Λάρισα ως τον 3ο πόλο ανάπτυξης της χώρας. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς γνώση, έρευνα, ανάπτυξη. Χωρίς Πανεπιστήμιο και συνθήκες ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Αυτά γίνονται από εμάς αλλά και διεκδικούνται. Οι υπόλοιποι ας αρκεστούν  απλώς στον σχολιασμό του νομοσχεδίου που έχουν μπροστά τους”."