Ενθουσιασμένα επέστρεψαν τα μέλη του χορευτικού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Αχιλλίου από την Κρήτη, όπου είχαν πάει για να συνοδεύσουν την Κάρα του αγίου Γεδεών στις εκδηλώσεις που έγιναν για την επέτειο των 200 ετών από το μαρτύριο του αγίου(1818-2018)

Το Σάββατο 4 Αυγούστου, οι Νέοι του Ναού μας μαζί με τους πατέρες Νικηφόρο και Ραφαήλ έφτασαν στη λεβεντογέννα Κρήτη, στο χωριό Μαργαρίτες, όπου ο άγιος Γεδεών, ερχόμενος από το Βελεστίνο, έζησε περίπου 10 χρόνια, πριν αναχωρήσει για το Περιβόλι της Παναγίας και την Ι.Μ.Καρακάλλου. Ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές συνόδευσαν την Κάρα του Αγίου Γεδεών στην υποδοχή που έλαβε χώρα στο μετόχι της μονής Καρακάλλου, στις Μαργαρίτες, από  τον επιχώριο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιο και τον Καθηγούμενο π.Φιλόθεο. Αμέσως εψάλη Δέηση στην πλατεία του χωριού και λιτανευτικά η πομπή κατευθύνθηκε στο μετόχι, όπου και ο παλαιός ναϊσκος της Μεταμορφώσεως, στον οποίο εκκλησιαζόταν ο άγιος Γεδεών. Εκεί τελέστηκαν τα θυρανοίξια του υπόγειου νέου Ναού και αμέσως ο Μέγας Αναστάσιμος Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κατάρων (ΚΑΤΑΡ), κ.Μακαρίου. Στο τέλος έγιναν οι προσφωνήσεις από τον Ποιμενάρχη, κ.Ευγένιο και τον Γέροντα Φιλόθεο για τη σύνδεση της Κρήτης, του Τυρνάβου και της μονής Καρακάλλου λόγω του προσώπου του αγίου Γεδεών που πέρασε από αυτά τα μέρη. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, καθώς και σε όλες τις ιερές ακολουθίες τα παιδιά του χορευτικού μας στέκονταν τιμητικά δίπλα στην αγία κάρα. Ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα, όπου Κρήτες τραγούδησαν ριζίτικα άσματα.

Την Κυριακή 5 Αυγούστου τελέστηκε πανηγυρικό δισαρχιερατικό συλλείτουργο και μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, κυρού Ιγνατίου. Μετά την τράπεζα και την ανταλλαγή συμβολικών δώρων, η λαρισαϊκή αντιπροσωπεία πραγματοποίησε προσκύνημα στην ιστορική Ι.Μ.Αρκαδίου. Εκεί γνώρισαν την ιστορία του τόπου και των κειμηλίων από τον π.Ευμένιο, ο οποίος με πολλή θέρμη και εγκαρδιότητα έκανε την ξενάγηση και παρείχε αβραμιαία φιλοξενία. Προς τιμή του τα παιδιά χόρεψαν θεσσαλικούς χορούς στο προαύλειο της μονής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο της Ελεύθερνας και θαύμασαν τα ευρήματα και τον πολιτισμό της περιοχής. Το απόγευμα συμμετείχαν στον πανηγυρικό Εσπερινό της Θείας Μεταμορφώσεως και στο μυστήριο του Ευχελαίου, ενώ το βράδυ τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί με τους ντόπιους κατοίκους τραγούδια και χορούς από όλη την Ελλάδα.

Την Δευτέρα 6 Αυγούστου έλαβε χώρα ιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Καρακάλλου, π.Φιλοθέου, ο οποίος στο τέλος ευλόγησε και τους καρπούς της αμπέλου. Μετά την αγιορείτικη εορταστική τράπεζα, οι Νέοι του χορευτικού μας ταξίδεψαν στα Χανιά και στο Ρέθυμνο απολαμβάνοντας τις ομορφιές της μεγαλονήσου και την κρητική φιλοξενία. Άφησαν την σφραγίδα τους στην πόλη του Ρεθύμνου, όταν στον παραλιακό δρόμο, όπου κάθισαν για το δείπνο, παρουσίασαν τη χορευτική τους δεινότητα και έγιναν μία χορευτική παρέα τόσο με τους ντόπιους όσο και με τους ξένους τουρίστες.

Την Τρίτη 7 Αυγούστου, μετά τη Θεία Λειτουργία, ο άγιος Καθηγούμενος μετέφερε την κάρα του αγίου Γεδεών στο εκκλησάκι της Μεταμορφώσεως, όπου εψάλη η παράκληση του αγίου. Στη συνέχεια λιτανευτικά έγινε η αναχώρησή της από το μετόχι και το χωριό Μαργαρίτες σε ένα έντονα συγκινησιακό κλίμα, αφού είχαν αναπτυχθεί  φιλικοί δεσμοί μεταξύ Λαρισαίων και Κρητών. Τελευταίος σταθμός στην Κρήτη η Ι.Μ.Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου: στο επισκοπείο ανέμενε ο Σεπτός Ποιμενάρχης, κ.Ευγένιος, ο οποίος υποδέχτηκε την αγία κάρα και τη συνοδία της. Εψάλη δοξολογία και δέηση στο παρεκκλήσιο του επισκοπικού μεγάρου και παρατέθηκε κέρασμα στην αίθουσα θρόνου, όπου  ο Σεβασμιώτατος και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μαργαριτών μοίρασαν δώρα και αναμνηστικά σε όλους. Ακολούθησε πλούσιο γεύμα σε παραθαλάσσιο εστιατόριο από τον Μητροπολίτη κ.Ευγένιο, κατά το οποίο το χορευτικό μας παρουσίασε ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα με χορούς από διάφορα μέρη της πατρίδας μας.

Η ώρα του αποχωρισμού ήταν δύσκολη για όλους, καθώς όλες αυτές τις μέρες γίναμε όλοι μία όμορφη παρέα, ένα αρμονικό σύνολο, μια φιλική συντροφιά. Αξίζει να υπογραμμίσουμε την ζεστή και εγκάρδια συμπεριφορά όλων των ντόπιων κατοίκων, με πρώτο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, κ.Ευγένιο. Τις καλές κυρίες που μας διακόνησαν, τους πατέρες τόσο της μονής Καρακάλλου όσο και της μητροπόλεως Ρεθύμνης και κάθε έναν ξεχωριστά απλό άνθρωπο που μας ζέστανε με το χαμόγελό του και μας έκανε να μη νιώθουμε ξένοι, αλλά οικείοι.

Η αποστολή μας επέστρεψε με τις καλύτερες εντυπώσεις και τις ομορφότερες αναμνήσεις... Ας είναι το όνομα του Κυρίου ευλογημένο! Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκεν!

Για περισσότερη ενημέρωση www.inaa.gr