Η «Λαρισαίων Κοινόν» μέσα από την Ιδρυτική της κιόλας διακήρυξη αλλά και στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μέσα από το πρόγραμμά της, εξέφραζε ξεκάθαρα την αντίθεση της στην ύπαρξη και διατήρηση «προσφυγικών» δομών. Θεωρούμε ότι οι «μεταναστευτικές» ροές είναι ένα βλαπτικό φαινόμενο γενικά για την χώρα μας αλλά και σε ότι μας αφορά άμεσα για την κοινωνία του δήμου Λαρισαίων. Στο Δ.Σ. που διεξήχθη προχθές, γίναμε μάρτυρες ενός ρεσιτάλ υποκρισίας από όλες σχεδόν τις δημοτικές παρατάξεις. 

- Ενώ σύσσωμο το Δ.Σ. κατά την προηγούμενη θητεία του ψήφισε ΥΠΕΡ της εγκατάστασης 400 «προσφύγων» σε διαμερίσματα της πόλης, σήμερα εκφράζουν ανησυχία κάποιοι από τους ψηφίσαντες για των αριθμό και την καταγωγή των εγκατασταθέντων.

- Ενώ κανείς δεν έθεσε το παραμικρό ζήτημα για τις συνθήκες που επικρατούν στο Κουτσόχειρο αλλά και για την παραβατική συμπεριφορά των «προσφύγων» επί δύο και πλέον χρόνια, τώρα μιλούν σχεδόν όλοι για προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά.

- Ενώ σχεδόν ΟΛΕΣ οι δημοτικές παρατάξεις συμφωνούσαν και ψήφιζαν μια σειρά προγραμμάτων, συμβάσεων και «ειδικών» θέσεων εργασίας που αφορούσαν στην «ενσωμάτωση» των «μεταναστών» στην ζωή της πόλης, σήμερα δηλώνουν θορυβημένοι και προβληματισμένοι για την ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των «φιλοξενουμένων» στην δομή του Κουτσόχειρου αλλά και για το ενδεχόμενο νέας δομής.

- Ενώ όλοι πλέον δηλώνουν αντίθετοι σε νέες εισδοχές, κανείς τους δεν μιλάει για τις συχνές αποφάσεις που αναρτώνται στο σύστημα «Διαύγεια» και αναφέρονται σε προμήθειες εξοπλισμού – επίπλωσης των κοντέινερ, μέσω των οποίων θα σταλούν εκατοντάδες (!) τεμάχια κρεβατιών και ηλεκτρικών συσκευών στο στρατόπεδο Μπουγά μέσω του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποι τους επιθυμούν και απαιτούν όχι μόνο την διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της καθημερινής ζωής τους αλλά και την βελτίωσή της. Όλοι οι πολίτες είναι αντίθετοι σε κάθε απόπειρα υποβάθμισης της ποιότητας διαβίωσης τους. Στο φλέγον αυτό πρόβλημα δεν επιτρέπονται αμφισημίες, ιδεολογικές αγκυλώσεις και ημίμετρα. Επιβάλλεται να θέσουμε το δάκτυλο «επί τον τύπο των ήλων», να αντιμετωπίσουμε κατάματα το πρόβλημα και να δώσουμε ξεκάθαρες και μόνιμες λύσεις.

Η παράταξή μας, προσκαλεί και  προτείνει στις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις: 1) Να δημιουργηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή (ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη) η οποία μέσα σε ορίζοντα διμήνου να ερευνήσει όλα τα σχετικά με το ζήτημα και να προτείνει συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται και ο αυστηρός έλεγχος της λειτουργίας του hotspot και της M.K.O που υλοποιεί το πρόγραμμα. 2) Να υπάρξει ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που να εκφράζει ξεκάθαρα, ενωτικά και δυναμικά ότι οι Λαρισαίες και οι Λαρισαίοι δεν αντέχουν και δεν θα επιτρέψουν ούτε την δημιουργία μιας νέας δομής σε γειτονικούς δήμους (π.χ. στο Κυψελοχώρι) ούτε την ανάπτυξη της υπάρχουσας στο Κουτσόχερο. 

3) Να καταργηθεί άμεσα το πρόγραμμα «Εστία» που προβλέπει την επιπλέον εγκατάσταση 350 (!) οικογενειών στην πόλη της Λάρισας.

Ο Επικεφαλής        

-Κων/νος Βαϊούλης