Ανακοίνωση από το Λαρισαίων Κοινόν για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

19 Μαΐου 1919.  Ενώ η Μικρασιατική Εκστρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Νεότουρκοι του Μουσταφά Κεμάλ εξολόθρευσαν 353.000 καταγεγραμμένους Έλληνες του Πόντου σ’ ένα σύνολο περίπου 750.000 .

Η Γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας έγινε με πρόθεση και σχέδιο μαζικής εκκαθάρισης.

Οι Κεμάλ και Τοπάλ Οσμάν υπό την προστασία και καθοδήγηση των Γερμανών και Γάλλων, όπου τα οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή ήταν μεγάλα, ολοκλήρωσαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ο ίδιος ο Κεμάλ δήλωσε σε Ρώσο διπλωμάτη το Σεπτέμβρη του 1919 : «έχω όπλο την αγχόνη». Και συνεχίζουν τις διώξεις, τις λεηλασίες, τα εγκλήματα με ομαδικές πορείες θανάτου ακόμα και κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης για ειρήνευση των δύο λαών. Όπως μάλιστα δήλωσε με αλαζονεία ο Ισμέτ Πασάς: «Αυτό είναι το μάθημα της Ιστορίας. Η Τουρκία θέλει να καθαρθεί από κάθε ξένο στοιχείο».

Το ίδιο έκανε και ο Κεμάλ μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης που εμφανίστηκε ως θριαμβευτής στην Εθνοσυνέλευση του στις 13 Αυγούστου 1924 και είπε : «Επιτέλους τους ξεριζώσαμε τους Έλληνες από τον Πόντο » σύμφωνα με αναφορά του παρόντος Γάλλου συνταγματάρχου Μουζέν. 

Η ιστορία της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη παγκοσμίως περίπτωση εθνοκάθαρσης . 

         Και επειδή συχνά βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται, αν θέλουμε να έχουμε συνέχεια ως έθνος , θα πρέπει πλέον η επίσημη ελληνική πολιτεία να μην άγεται και φέρεται υποταγμένη στις επιταγές των ισχυρών που και σήμερα, όπως και τότε , λόγω των οικονομικών τους συμφερόντων τόσο στην περιοχή μας όσο και στην ευρύτερη της Ανατολικής Μεσογείου έχουν προφανώς σχεδιάσει αλλαγές συνόρων, διχοτομήσεις κρατών και θαλασσών, συνδιοικήσεις ή και συνεκμεταλλεύσεις γαιανθράκων και ορυκτού πλούτου του Αρχιπελάγους μας .  

 

    Εμείς , η «Λαρισαίων Κοινόν»  ως Αδέσμευτη Πατριωτική Δημοτική Κίνηση τιμούμε σήμερα και θα τιμούμε πάντα τόσο τη μνήμη των αδελφών μας Ποντίων , που εξοντώθηκαν από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ το 1919 , όσο και τους ξεριζωμένους πρόσφυγες που έφτασαν στην μητέρα πατρίδα και  με την εργατικότητά τους, τη μόρφωσή τους, το πείσμα και την ελληνοχριστιανική παράδοση τους συνέβαλαν στην ανόρθωση και επιβίωση του έθνους.

Στο πλαίσιο αυτό, προχωρούμε σε μια συμβολική κίνηση κι έτσι την Κυριακή 19 Μαΐου στο εκλογικό μας κέντρο που πρόσφατα βανδαλίστηκε από άνανδρους, θα υπάρχουν μεσίστιες Μαύρες σημαίες.

ΕΚ ΤΗΣ Σ.Ε.